Opozičný poslanec žiada odvolanie šéfa ÚRSO. Kvôli pokynu inému poslancovi

23. 7. 2019

Strana SaS chce odvolať predsedu regulačného úradu. Dôvodom má byť to, že nekoná nestranne, ale inicioval zmenu zákona cez poslanca strany SMER-SD.

Zdroj: Archív MJ

Európska aj slovenská legislatíva kladie dôraz na nezávislosť, nestrannosť a transparentnosť postupov národných energetických regulačných úradov. Podľa zákona o regulácii má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví „pri výkone svojej pôsobnosti postupuje nestranne a nezávisle. Štátne orgány, orgány územnej samosprávy, iné orgány verejnej moci ani ďalšie osoby nesmú ovplyvňovať úrad pri vykonávaní jeho pôsobnosti.“

Podľa poslanca strany SaS Karola Galeka bol však posledný návrh novely zákona o regulácii, ktorý predložil poslanec strany SMER-SD, vypracovaný z iniciatívy ÚRSO. Preto žiada odvolanie jeho predsedu Ľubomíra Jahnátka.

Odkazuje pritom na vyjadrenia poslanca Maroša Kondróta v rozhovore pre Denník N.

„Z vyššie uvedených vyhlásení poslanca Kondróta vyplýva, že Úrad v súčinnosti s ministerstvom hospodárstva SR (ako zložky výkonnej moci) dali pokyn poslancovi pánovi Kondrótovi (ako zložky zákonodarnej moci), aby predložil nimi pripravený návrh novely zákona o regulácii do Národnej rady Slovenskej republiky / do legislatívneho procesu, a teda je zjavné, že predseda Úradu v rozpore s požiadavkou nezávislosti a nestrannosti ovplyvňoval nielen výkonnú, ale aj zákonodarnú moc,“ uvádza sa v podnete na začatie konania o odvolaní, ktorý dnes Galek predložil na úrade vlády.

Predkladateľ novely Maroš Kondrót ešte v máji pre energoklub.sk tiež potvrdil, že úprava legislatívy bola požiadavkou zo strany ÚRSO a rezortu hospodárstva.

V podnete na odvolanie šéfa ÚRSO sa ďalej zdôrazňuje, že „žiaden zákon neoprávňuje Úrad iniciovať zmenu zákonov ani inak priamo zasahovať do sfér mimo pôsobnosti Úradu, pričom zmena zákona o regulácii jednoznačne do pôsobnosti Úradu nepatrí.“

Novela regulačného zákona už v máji prešla prvým čítaním. V júni však vyvolala silnú kritiku  a medializáciu. Podľa strany SaS odporuje európskym pravidlám o štátnej pomoci a napomáha spoločnosti Duslo zo skupiny Agrofert, ktoré je spájaná s českým premiérom Andrejom Babišom.

Už v čase keď ministerstvo pripravovalo poslednú novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, ktorej súčasťou sú aj kompenzácie nákladov pre približne 200 elektro-energeticky náročných podnikov vystavených medzinárodnej konkurencii v súlade s európskymi pravidlami, bolo jasné, že zachovanie doterajšej zľavy označovanej ako Kvd (koeficient zvýhodnenia odberového diagramu) bude na rozdiel od Slovalca, OFZ a Fortischem v prípade Dusla problém. Vykazuje totiž elektro-energetickú náročnosť len vo výške asi 25 %.

Mohlo by vás zaujímať