G-komponent môže zásadne vzrásť. Čo zamýšľa ÚRSO v cenovej vyhláške?

25. 4. 2024

Platba za prístup do distribučnej sústavy pre výrobcov elektriny by mohla stúpnuť viac než trojnásobne. Vyplýva to z návrhu cenovej vyhlášky, ktorú predložil ÚRSO do predpripomienkového konania. G-komponent majú platiť aj batériové systémy s výnimkou prečerpávacích hydroelektrární, ktoré poskytujú podporné služby.
Zdroj: Freepik

G-komponent alebo platba za prístup do distribučnej sústavy pre výrobcov elektriny sa uplatňuje od roku 2014. Výška G-komponentu, ktorú určuje vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), bola v ostatných rokoch v domácej energetike kontroverznou témou a predmetom komplikovaných súdnych sporov medzi prevádzkovateľmi regionálnych distribučných sústav a výrobcami elektriny z obnoviteľných zdrojov energie.

Všetko nasvedčuje tomu, že po približne dva a pol roku nastane vo výške G-komponentu zmena. ÚRSO nedávno predložil do predbežného pripomienkového konania (PPK) cenovú vyhlášku v elektroenergetike. Navrhovaným zmenám sa priebežne venujeme v článkoch: regulátor napríklad zvažuje skrátenie referenčného indexu, ktorý vstupuje do výpočtu regulovaných cien za dodávku elektriny pre domácnosti alebo zrušenie pásmovej TPS.

Čo je v hre v prípade G- komponentu?

Súčasný stav určuje novelizácia vyhlášky ÚRSO o cenovej regulácii v elektroenergetike z roku 2021, na základe ktorej sa výrobcom znížili platby za prístup do distribučnej sústavy z dovtedajších 30 % na úroveň 15 % z hodnoty maximálnej rezervovanej kapacity (MRK).

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať