Parlament má na stole novelu regulačného zákona. Zasiahne najmä priemyselné podniky

20. 6. 2019

Zákon o regulácii by mohol prejsť zdanlivo drobnými zmenami. Vyplýva to z novely, o osude ktorej budú poslanci rozhodovať už o pár dní. Jablkom sváru sa stalo nastavenie individuálnej sadzby tarify za prevádzkovanie systému. Prínos poslaneckej novely, resp. pozmeňujúcich návrhov by mohla pocítiť napríklad košická oceliareň.

Zdroj: Národná rada SR

V súvislosti s novelou zákona o podpore obnoviteľných zdrojov bol s účinnosťou od začiatku tohto roka zmenený aj zákon o regulácii. Hoci by sa dalo čakať, že jeho ďalšia zmena príde až s implementáciou rozsiahlych zmien z tzv. zimného balíka, predsa len to vyzerá na jeho malú novelu s platnosťou už od 1. augusta.

Minulý mesiac prešiel prvým čítaním v parlamente návrh poslanca strany SMER-SD, ktorý predložil štyri body zmeny zákona 250/2012. Maroš Kondrót bol podľa vlastných slov oslovený a pôjde o drobnú úpravu. „Bola to požiadavka zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a ministerstva hospodárstva. Aplikačná prax im ukázala, že je potrebné sprísniť a urobiť určité úpravy,“ povedal minulý mesiac pre portál energoklub.sk predkladateľ novely Maroš Kondrót.

Podľa dôvodovej správy pôjde o upresnenie vymedzenia tarify za prevádzkovanie systému (TPS), sprísnenie podmienok pridelenia individuálnej sadzby TPS pre koncových odberateľov elektriny priamo pripojených do prenosovej sústavy z dôvodu neprimeraného nárastu nákladov na podporu systému a úpravu cenovej regulácie v prípade rekonštrukcie alebo modernizácie zariadenia na výrobu elektriny vo viacerých etapách.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať