ÚRSO chce zrušiť pásmovú TPS

23. 4. 2024

Zrušenie systému pásmovej TPS navrhuje ÚRSO v cenovej vyhláške v elektrine. Podnikom, ktoré splnia podmienky, môže byť priznaná individuálna sadzba tarify.
Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predložil do predbežného pripomienkového konania (PPK) nové cenové vyhlášky v elektrine, plyne a teple. Zámerom regulátora je ukončiť legislatívny proces tak, aby právne predpisy vstúpili do účinnosti od 1. júla 2024.

V prípade cenovej vyhlášky v elektroenergetike sľubuje ÚRSO vyššiu transparentnosť regulácie pre účastníkov trhu, nediskriminačne nastavenie a prerozdelenie nákladov a výnosov medzi jednotlivých účastníkoch trhu. Jednou z noviniek, ktoré sa dostali do finálneho návrhu, je úprava referenčného indexu, ktorý vstupuje do výpočtu regulovaných cien za dodávku elektriny pre domácnosti. Téme sme sa podrobne venovali v tomto texte.  

Cenová vyhláška má upraviť aj vstupné parametre dôležité pre výsledné tarify pre prenos a distribúciu, rozsah a štruktúru oprávnených nákladov alebo spôsob určenia regulovanej bázy aktív (RAB) a odpisov. Regulátor avizuje aj zvýšenie platby za rezervovanú kapacitu a zmenu metodiky tarify za prevádzkovanie systému a tarify za systémové služby (TSS).

Zámer prekopať systém pásmovej TPS načrtol predseda ÚRSO Jozef Holjenčík minulý rok v decembri v profilovom rozhovore pre platformu ENERGOKLUB. Riešenie, ktoré sa momentálne uplatňuje, označil za nešťastné. „Podľa môjho názoru je pásmová TPS nevydarený nástroj, ktorý nič nerieši. Elektrinu spotrebúvajú všetci účastníci trhu rovnako. Pre väčších aj menších odberateľov sa podiel výroby elektriny z OZE a VÚ KVET zvyšuje, tak prečo by mala byť jedna skupina odberateľov. zvýhodnená a druhá nie. Všetci koncoví odberatelia sa na to musíme poskladať,“ vysvetlil Holjenčík. „V TPS sa musia striktne reflektovať výlučne náklady na systém OZE a VÚ KVET, v tarife TSS zase náklady na činnosť prenosovej sústavy pre zabezpečenie bezpečnosti a stability sústavy,“ doplnil šéf ÚRSO. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať