Batériové úložiská a prečerpávačky sa môžu uchádzať o 44 milónov eur

19. 12. 2023

Ďalšia dotačná výzva na výstavbu batériových úložísk je otvorená. Ministerstvo hospodárstva ich podporí spolu s projektmi na modernizáciu prečerpávacích vodných elektrární. Investori sa môžu prihlásiť do 28. marca 2024.

Zdroj: Freepik

Podpora OZE a energetickej infraštruktúry z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti napreduje. Do polovice januára 2024 je ešte stále otvorená 64-miliónová výzva zameraná na podporu výstavby nových zariadení na výrobu elektriny z OZE a na výstavbu zariadení na uskladňovanie elektriny pripojených pred odovzdávacím miestom. V nadväznosti na schému štátnej pomoci, ktorú Brusel odobril začiatkom novembra, dnes rezort hospodárstva spustil výzvu na nové stacionárne batériové systémy, teda samostatne stojace batérie.

Celková alokácia výzvy je 44 miliónov eur. Termín na prihlásenie je stanovený do 28. marca 2024. S projektami sa môžu prihlásiť prevádzkovatelia funkčných prečerpávacích vodných elektrární, v prípade batériových úložísk sú oprávnené fyzické alebo právnické osoby podľa obchodného zákonníka. 

Inštalovaný výkon nového stacionárneho batériového systému musí byť minimálne na úrovni 0,1 MW a nominálna hodnota jeho kapacity musí byť rovná alebo vyššia ako nominálna hodnota inštalovaného výkonu.

Dve kategórie projektov

Na batérie s inštalovaným výkonom do 1 MW je vyčlenených 8 miliónov eur, pričom na jeden projekt je možné získať maximálne 850 tisíc eur. Batérie s inštalovaným výkonom rovným alebo väčším ako 1 MW a tiež projekty modernizácie prečerpávacích vodných elektrární (PVE) s obdobným minimálnym inštalovaným výkonom majú stanovenú spoločnú alokáciu 36 miliónov eur. Pre jeden projekt platí maximálna hranica dotácie vo výške 12 miliónov eur.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať