Záporné ceny elektriny na dennom trhu nie sú raritou ani na Slovensku

11. 8. 2020

Negatívne ceny na dennom trhu organizovanom spoločnosťou OKTE sú čoraz častejším javom aj na Slovensku. V prvých siedmich mesiacoch aktuálneho roka sa vyskytlo 105 hodín so zápornou hodnotou. Rekordným sa stal máj, kedy sa cena počas jednej obchodnej hodiny prepadla na úroveň mínus 65 EUR za MWh. 

Zdroj: Freepik

Najmä v dôsledku nárastu produkcie elektriny z obnoviteľných zdrojov sa záporné ceny na dennom trhu s elektrinou stávajú v Európe štandardom. Zvlášť v situáciách, kedy produkcia prevažuje na potrebami odberateľov a zároveň nie je možné obmedziť výrobu v konvenčných zdrojoch, resp. vplyvom iných faktorov. Slovensko nie je výnimkou. Na dennom trhu, ktorý organizuje spoločnosť OKTE, bolo v prvom polroku 2020 celkom 98 hodín s negatívnou cenou. K tomu sa pridalo aj ďalších 7 hodín v mesiaci júl, kedy sa ceny prepadli do mínusu. 

Pre porovnanie, záporné ceny sa objavili v slovenskej obchodnej oblasti aj vlani. Minuloročné štatistiky sú už teraz viac než dvojnásobne prekonané. V celom roku 2019 totiž išlo celkovo len o 51 obchodných hodín. Najnižšie ceny od -20 EUR/MWh až do -25 EUR/MWh sa zaznamenali hneď v niekoľkých popoludňajších obchodných hodinách 22. apríla 2019.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať