Trh so zárukami pôvodu bude do roku 2030 rásť. Ťahúňom má byť vodík

2. 4. 2024

Hoci trh so zárukami pôvodu zelenej elektriny má za sebou prudký prepad cien, ktorý sa čiastočne prejavil aj na Slovensku, dopyt po nich by mal postupe rásť. Vyplýva to zo štúdie výskumnej spoločnosti Aurora Energy Research, podľa ktorej trh so zárukami pôvodu do roku 2030 dosiahne hodnotu 3,7 mld. eur.

Zdroj: EEX

Trh so zárukami pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET v Európe zažil v posledných mesiacoch výrazný pokles. Priemerné ceny za záruky klesli na najnižšie úrovne za posledné dva roky. Tento trend bol pozorovateľný aj na Slovensku, kde aukcie od roku 2020 organizuje OKTE.

Analytická spoločnosť Aurora Energy Research však predpokladá, že dopyt po zárukách pôvodu do roku 2030 postupne vzrastie o viac než 80 % v porovnaní s predvlaňajškom. V súčasnosti sa ceny záruk pohybujú na úrovni zhruba 1 až 2 EUR/MWh, čo predstavuje pokles oproti rekordným hodnotám 10 EUR/MWh z konca roka 2022. Avšak očakáva sa, že trh v nasledujúcich rokoch čaká oživenie a väčšia fragmentácia cien, konštatuje sa v analýze. 

Dopyt na trhu so zárukami pôvodu energie stále rastie vďaka snahám spotrebiteľov elektriny o dosiahnutie ich cieľov v oblasti dekarbonizácie. Ako ďalej predpovedá think-tank, záruky pôvodu elektriny budú zohrávať kľúčovú úlohu v prechode na zelený vodík. Konkrétne v roku 2023 bol dopyt po zárukách vysoký, najmä od korporátnych odberateľov v krajinách ako Nemecko, Francúzsko a Taliansko, ktoré dohromady tvorili 50 % celkového dopytu v Európe.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať