Odborníci diskutovali o novinkách v zodpovednosti za odchýlku a centrálnej fakturácii

15. 4. 2024

Aký vplyv môžu mať nedávne zmeny v prenesení zodpovednosti za odchýlku na účastníkov trhu? Na čo nezabudnúť v procese zmeny bilančnej skupiny? A aké novinky platia od roku 2024 pri stanovení koncovej spotreby pre uplatnenie tarify TPS a TSS? Aj o týchto témach minulý týždeň diskutovali odborníci na špeciálnom seminári, ktorý zorganizovala platforma ENERGOKLUB a Semináre sféra.

Od 1. januára 2024 vstúpila do účinnosti novela pravidiel trhu s elektrinou z dielne ÚRSO. Priniesla viacero noviniek, ktoré sa už pretavili aj do prevádzkového poriadku organizátora krátkodobého trhu s elektrinou, a s ktorými je potrebné vysporiadať sa v aplikačnej praxi. Kým v minulosti platilo, že pokiaľ účastník trhu sám neprebral zodpovednosť za vlastnú odchýlku, bol touto povinnosťou viazaný dodávateľ elektriny. K najzásadnejším zmenám preto patrí možnosť reťazenia zodpovednosti za odchýlku. Hoci doteraz nebola umožnená, jedinou výnimkou boli miestne distribučné sústavy. „Súčasná legislatíva už priamo do zákona zadefinovala možnosť, že dodávateľ môže preniesť zodpovednosť za odchýlku na iného účastníka trhu,“ uviedol Peter Čulen, špecialista pre odchýlky spoločnosti OKTE.

Pozitívne úpravy pre trh

Preniesť zodpovednosť za odchýlku dáva zmysel do tretej úrovne, ale nie je obmedzené. V praxi sa očakáva, že táto možnosť bude využívaná primárne prevádzkovateľmi miestnych distribučných sústav (MDS). Ak odberateľ v rámci MDS prenesie zodpovednosť na prevádzkovateľa MDS, ten ju môže preniesť ďalej na dodávateľa elektriny na vstupe, ktorému je následné umožnené preniesť zodpovednosť za odchýlku na subjekt zúčtovania.

Prenesená zodpovednosť za odchýlku môže mať dva režimy: generálna zodpovednosť alebo zodpovednosť za jednotlivé odberné a odovzdávacie miesto (OOM). Ako vo svojom príspevku vysvetlil Patrik Rzavský, manažér pre produkt firmy SFÉRA, zavedenie generálneho prenesenia zodpovednosti za odchýlku znamená výrazné zjednodušenie procesov oproti minulosti. Účastník trhu nemusí prenášať zodpovednosť za odchýlku samostatne za každé nové OOM, ktoré vznikne, ale proces priradenia sa v tomto režime aplikuje automaticky na určeného účastníka trhu, dodávateľa alebo subjekt zúčtovania. V prípade režimu zodpovednosti za jednotlivé OOM platí, že účastník trhu si pre každé nové OOM, resp. pri každej zmene, vyberá dodávateľa a musí nahlásiť, kto preberá zodpovednosť za odchýlku.

Diskutovalo sa aj o detailoch zmeny bilančnej skupiny, ktorý odteraz patrí do pôsobnosti spoločnosti OKTE. Zmena pozostáva z dvoch častí, a síce procesov predchádzajúcich zmene bilančnej skupiny a samotnej technickej zmene bilančnej skupiny. Celý proces podľa vyhlášky ÚRSO trvá najviac 9 dní. K zmene bilančnej skupiny môže dôjsť z rôznych dôvodov. K aktivácii dochádza napríklad vtedy, keď subjekt prejde z režimu vlastnej na prenesenú zodpovednosť za odchýlku alebo sa mení dodávateľ elektriny na OOM. Predtým, ako sa proces začne, musí byť OOM vyradené z pôvodnej a zaradené do novej bilančnej skupiny. Nadväzujúce implementačné aspekty osvetlil Patrik Rzavský vo svojej prezentácii.

Zmeny v centrálnej fakturácii

Seminár sa zaoberal aj novinkami pri stanovení koncovej spotreby elektriny pre uplatnenie taríf za prevádzkovanie systému (TPS) a systémové služby (TSS). Vlani sa uplatňovali tri pásma. Pre OOM s koncovou spotrebou do 1 GWh bolo určené prvé pásmo, druhé pásmo pre spotrebu do 100 GWh a odberatelia s vysokou spotrebou nad 100 GWh boli zaradení do tretieho pásma. Ako problematické sa ukázalo byť, že koncová spotreba rozhodujúca pre zaradenie jedného z troch pásiem sa vyhodnocovala samostatne za každé jedno OOM.

Spomenuté pravidlo pôsobilo diskvalifikačne pre také spoločnosti, ktoré síce mali vyššiu celkovú spotrebu elektriny, ale tá bola rozdelená do viacerých OOM a tak v praxi nemohli byť zaradené do pásma s výhodnejšou výškou tarify TPS.

Čo sa zmenilo v centrálnej fakturácii pre rok 2024? Tri pásma sa po novom vzťahujú okrem TPS aj na TSS. Pribudla zároveň kumulácia koncovej spotreby na odberateľa. To v praxi znamená, že koncová spotreba určujúca pre zaradenie do jedného z troch pásiem sa vyhodnocuje sčítaním za všetky OOM. Z tohto dôvodu spoločnosti OKTE ešte minulý rok zaviedla evidenciu odberateľov, ktorí sú priradení k jednotlivým OOM.

Ako ďalej vysvetlil Patrik Rzavský, pribudla aj ďalšia zásadná novinka. Koncová spotreba sa počíta samostatne za OOM typu odber zo sústavy a samostatne za OOM typu dodávka. V predchádzajúcich rokoch sa do koncovej spotreby počítala aj vlastná spotreba výrobcu.

Na doplnenie problematiky vo vzťahu k agregácii flexibility a zdieľania elektriny sa vo svojej prednáške zameral Tomáš Bartek, výkonný riaditeľ úseku vývoja spoločnosti SFÉRA. V prípade zodpovednosti za odchýlku agregátora legislatíva umožňuje výnimku. Na OOM, kde sa realizuje flexibilita, môžu byť registrované až dva subjekty zúčtovania. Jeden subjekt zúčtovania pre štandardné dodávky elektriny, zároveň druhý subjekt zúčtovania ako agregátor flexibility. Pritom za odchýlku aktivovanej flexibility zodpovedá agregátor, ktorý si vie zvoliť režim vlastnej alebo prenesenej zodpovednosti za odchýlku.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať