Výhody vyvoleným zvyšujú účty za elektrinu ostatným

3. 4. 2019

Malá novela cenovej vyhlášky z dielne ÚRSO sa nepáči firmám, asociáciám, štátnym úradom ani opozičnému politikovi. Odborníci hovoria o neodôvodnenom výbere zvýhodnených firiem, vágnosti a nejasných pravidlách, nesúlade s pravidlami o štátnej pomoci, primárnou legislatívou alebo ústavou. ÚRSO tvrdí, že podmienky oproti súčasnosti sprísňuje a dôjde k zníženiu nákladov. 

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) chce štyri podniky - Duslo, Fortischem, OFZ a Slovalco – naďalej zvýhodňovať individuálnou sadzbou tarify za prevádzkovanie systému (TPS) a tarify za systémové služby (TSS) vo výške až do 95 %. Tieto tarify slúžia na podporu elektriny z obnoviteľných zdrojov a vysoko účinnej kogenerácie, na dotovanie ťažby a spaľovania uhlia, ale tiež na pokrytie nákladov spojených s reguláciou elektrizačnej sústav.

Kým ostatní odberatelia (domácnosti aj firmy) tento rok za TPS a TSS zaplatia sumou takmer 32 eur za každú megawatthodinu spotrebovanej elektriny, štvorica vyvolených môže len necelých 1,6 €/MWh. Viac sa o návrhu ÚRSO, ktorý koliduje s pravidlami EÚ, dočítate v samostatnom článku.

Politická kritika

Zvýhodnenie sa nepáči opozičnému poslancovi SaS Karolovi Galekovi. „Kým my všetci sa budeme musieť v plnej výške skladať na podporu domáceho uhlia alebo obnoviteľných zdrojov, štyri súkromné firmy iba piatimi percentami,“ upozornil na dnešnej tlačovej konferencii.

Takmer 140 miliónov eur, ktoré tieto firmy ušetria, sa tak rozpočíta na všetkých ostatných spotrebiteľov. Pre priemernú domácnosť to predstavuje asi 11 eur ročne. Galek taktiež podčiarkol, že návrh je v rozpore s pravidlami pre udelenie štátnej pomoci a požiadal predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka, aby novelu cenovej vyhlášky stiahol.

ÚRSO však obvinenia poslanca odmieta s tým, že novela vyhlášky má naopak pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie aj na spotrebiteľov. „Novelou sa podmienky pre priznanie tejto zľavy z TPS, ktorá funguje už roky, sprísňujú, čo v systéme bude znamenať zníženie nákladov pre koncových spotrebiteľov približne o 6 miliónov eur ročne oproti dnešnému stavu,“ uviedol regulačný úrad.

Odborné pripomienky

Zásadné výhrady voči novele však majú aj odborníci. Protimonopolný úrad (PMÚ) v rámci medzirezortného pripomienkového konania poznamenal, že podporu vo forme individuálnej sadzby TPS možno poskytnúť len v súlade s osobitnými predpismi o štátnej pomoci.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať