Virtuálny reverz plynu zo Slovenska na Ukrajinu sa stal realitou

2. 3. 2020

Niekoľkoročné úsilie Ukrajincov sa zavŕšilo. Počas víkendu došlo k spusteniu virtuálneho reverzného toku zo Slovenska, vďaka ktorému môže Ukrajina odoberať ruský plyn od európskych obchodníkov aj cez Veľké Kapušany. Takéto riešenie doteraz nebolo možné zrealizovať kvôli zmluve s ruským Gazpromom.
Zdroj: GAS TSO of Ukraine

Slovensko a Ukrajina spustili od 1. marca 2020 virtuálny reverzný tok plynu na prepojovacom bode Veľké Kapušany a Užhorod. Dohodli sa na tom prevádzkovatelia oboch národných prepravných sietí. Kapacita predstavuje 10 miliónov metrov kubických zemného plynu na dennej báze. Využitie virtuálneho reverzu ale závisí od fyzických tokov v smere z Ukrajiny. Kapacita je preto ponúkaná na prerušiteľnej báze a môže byť prerušená v prípade absencie fyzického toku v smere z Ukrajiny.

Zatiaľ s minimálnymi objemami

Kapacita sa v budúcnosti môže zvýšiť. Generálny riaditeľ ukrajinského prepravcu plynu Sergej Makogon už na svojom verejnom profile na Facebooku avizoval, že aktuálne sa pracuje na tom, aby sa kapacita zvýšila na plný objem súčasnej prepravy z Ukrajiny na Slovensko. „Virtuálny reverzný tok výrazne zvyšuje schopnosť dovážať zemný plyn na Ukrajinu z Európskej únie, čo značne zvyšuje našu energetickú bezpečnosť,“ napísal CEO.

Ako uvádza portál ICIS, spustenie virtuálneho reverzu prispeje k cenovej konkurencii.

Stop kvôli zmluve s Gazpromom

V praxi dochádza k zvýšeniu kapacity slovenského koridoru pre dodávky zemného plynu na Ukrajinu nad rámec prepravných kapacít v bode Budince, prostredníctvom ktorého sa zásobuje ukrajinský trh so zemným plynom zo Slovenska už od roku 2014. Hoci prvé diskusie o virtuálnom reverze boli ešte v roku 2012 za účasti Európskej komisie, jeho implementácia v praxi nebola možná.

Prepojovací bod historicky využíval Gazprom pre tranzit ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko, resp. ďalej pre európskych zákazníkov. Od nového roku skončila platnosť ustanovení starého kontraktu o tranzite s Ruskom a prepojovací bod sa dostal plne pod kontrolu ukrajinského prevádzkovateľa prepravnej siete. Spoločnosť bola formálne zriadená k 1. januáru 2020 ako výsledok unbundlingu firmy Ukrtransgaz (zo skupiny Naftogaz) v zmysle pravidiel EÚ.

Nový subjekt medzičasom uzavrel dohody o spolupráci s partnermi z okolitých krajín. Prevádzkovateľ už stihol spustiť virtuálny reverz s poľským operátorom GAZ-SYSTEM a už o niekoľko týždňov by sa mal zrealizovať aj s maďarským operátorom FGSZ.

Mohlo by vás zaujímať