Slovenský Eustream bude súčasťou Vertikálneho plynového koridoru

23. 1. 2024

Prepravcovia plynu z Ukrajiny, Slovenska a Moldavska sa podpisom memoranda pripojili k iniciatíve na vytvorenie Vertikálneho koridoru. Do strednej Európy by sa vďaka nemu mohli dostať významné objemy plynu z LNG terminálov v Grécku alebo plynu dovezeného z Azerbajdžanu prostredníctvom potrubia medzi Gréckom a Bulharskom. Nasledovať bude posúdenie kapacít na trhu v júli 2024. 

Zdroj: Freepik

Slovensko, Ukrajina a Moldavsko v piatok (19. januára 2024) rozšírili zoznam participujúcich krajín v rámci iniciatívy Vertikálny koridor. Signatármi memoranda o porozumení sa stali traja prevádzkovatelia prepravných sietí: slovenský Eustream, firma Vestmoldtransgaz z Moldavska a ukrajinský prepravca GTSOU. K podpisu došlo počas ministerskej konferencie Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC) v Aténach.

Eustream zastupoval pri podpise memoranda generálny riaditeľ Rastislav Ňukovič. Slovenský prepravca v posledných rokoch čelí poklesu prepravy z Ruska. Vertikálny koridor by mohol byť jedným z projektov, ktorý zlepšuje vyhliadky spoločnosti z pohľadu hospodárenia.  
Zdroj: Desfa

Projekt Vertikálneho koridoru vznikol v roku 2016 a funguje ako kombinácia združených aktív naprieč regiónom. Grécko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko sa vtedy dohodli na spolupráci pri potrebných úpravách infraštruktúry, ktoré by umožnili obojsmerný tranzit medzi participujúcimi krajinami. Vďaka rozšíreniu tejto iniciatívy o trojicu nových krajín by v prípade realizácie projektu došlo k prepojeniu s Transbalkánskym plynovodom, čo by umožnilo obojsmerne prepravovať regazifikovaný plyn z LNG prístavov v Grécku do Moldavska a ďalej do podzemných skladovacích kapacít na území Ukrajine.

„Táto spolupráca nadväzuje na stretnutie z vlaňajšieho septembra, ktoré zorganizovala grécka spoločnosť DESFA, s cieľom koordinovane odpovedať na potrebu posilnenia energetickej bezpečnosti a ďalšej diverzifikácie zdrojov,“ uvádza sa v tlačovej správe. 

Grécko v tejto súvislosti plánuje spustiť do prevádzky plávajúci LNG terminál v prístave Alexandrupoli neďaleko tureckých hraníc, čo výrazne zlepší dostupnosť dodávok LNG. 

Transbalkánsky plynovod historicky prepravoval ruský plyn na Balkán cez Ukrajinu, Rumunsko a Moldavsko. Avšak, od roku 2020 je prevažne nevyužívaný, keďže Gazprom presmeroval objemy do Turecka prostredníctvom plynovodných potrubí TurkStream 1 a 2.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať