Eustream podpísal dohodu s novým prepravcom plynu na Ukrajine

3. 1. 2020

Slovenská firma Eustream a ukrajinský prevádzkovateľ plynárenskej prepravnej siete podpísali prepojovaciu dohodu. Dokument upravuje podmienky spolupráce na ukrajinsko-slovenskej hranici. Tranzit plynu na Slovensko je bezproblémový. 

Zdroj: Freepik

Na Ukrajine funguje od 1. januára 2020 nový samostatný prevádzkovateľ prepravnej siete. Založenie Gas TSO of Ukraine je výsledkom unbundlingu spoločnosti Naftogaz v zmysle európskych pravidiel. Splnenie záväzku Kyjeva označil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič za nevyhnutnosť pre bezproblémový tok plynu cez Ukrajinu. Doteraz boli tranzit aj skladovanie v kompetencii firmy Ukrtransgaz vlastnenú Naftogazom. V závere vlaňajška získal nový prepravca potrebnú certifikáciu, nielen domáceho regulačného úradu NEURC, ale aj Sekretariátu energetického spoločenstva (Energy Community Secretariat).

V kontexte očakávaných zmien sa musel Gas TSO of Ukraine v dostatočnom predstihu dohodnúť s operátormi plynárenských sústav v okolitých krajinách na podmienkach budúcej spolupráce. Prepojovacie dohody sa týkajú Maďarska, Poľska, Moldavska, Rumunska aj Slovenska. „Dohoda od 1. januára 2020 umožní bezproblémovú prepravu zemného plynu medzi Ukrajinou a Slovenskom a otvára novú epochu spolupráce s ukrajinskými plynármi v prospech európskeho trhu so zemným plynom,“ uviedla spoločnosť Eustream.

Slovenský prepravca sa na reforme ukrajinského trhu podieľa aktívne. Eustream je členom pracovnej skupiny s ďalšími 4 európskymi prevádzkovateľmi, ktorí poskytujú poradenstvo a zúčastňujú sa na zasadnutiach predstavenstva Naftogazu a komisie pre unbundling v dozornej rade.

Unbundling prepravy od štátneho dodávateľa, spoločnosti Naftogaz, bola takisto jednou z podmienok Gazpromu pri rokovaniach o novom kontrakte o tranzite cez územie Ukrajiny. K podpisu päťročnej dohody došlo po zdĺhavých trilaterálnych rokovaniach za mediátorskej asistencie Európskej komisie tesne pred koncom roka. Moskva sa s Kyjevom dohodla na minimálnych prepravovaných objemoch - 65 miliárd metrov kubických plynu ročne v roku 2020 a 40 miliárd kubíkov ročne v rozmedzí rokov 2021 - 2024. 

Ukrajinský regulátor NERC okrem toho na sklonku minulého roka zverejnil tarify na vstupných (entry) a výstupných (exit) bodoch. Ich výška sa pri jednotlivých krajinách líši. V prípade Slovenska je vstupná tarifa stanovená na 4,45 dolárov za tisíc kubíkov plynu, výstupná tarifa je zase na úrovni 9,68 dolárov.

Údaje Eustream ukazujú, že hoci sa ruské dodávky cez Ukrajinu v prvých dňoch nového roka prudko znížili v porovnaní s decembrom, z technického hľadiska je tranzit bezproblémový. Zníženie odberu je pravdepodobne spôsobené aj tým, že obchodníci chcú využiť skladovacie zásoby, ktoré boli naplnené na maximum kvôli v tom čase hroziacemu prerušeniu tranzitu.

Mohlo by vás zaujímať