Zvýšia prepravnú kapacitu plynu medzi Slovenskom a Maďarskom

13. 2. 2024

Spoločnosti Eustream a FGSZ oznámili zvýšenie pevnej prepravnej kapacity plynu v smere z Maďarska na Slovensko. Rozšírenie kapacity o 50 % bude dostupné v ročnej aukcii tranzitných kapacít od 1. júla 2024 s platnosťou na ďalších 15 rokov. Realizácia projektu si nevyžaduje žiadne dodatočné investície.

Zdroj: EPH

Prevádzkovatelia prepravenej siete zemného plynu, slovenský Eustream a maďarský FGSZ, sa dohodli na zvýšení prepravnej kapacity o 50 % na prepojovacom bode Veľké Zlievce/ Balassagyarmat. V praxi tento krok, ktorý vychádza z minuloročného vyhodnotenia dopytu trhu, predstavuje ročný prírastok na úrovni 25 441 MWh/denne (2,45 mil. metrov kubických).

Rozšírenie kapacity sa týka smeru z Maďarska na Slovensko a bude dostupné v ročnej aukcii kapacít od 1. júla 2024 pre obdobie 15 plynárenských sezón (2024/2025 až 2038/2039).

Na realizáciu tohto zvýšenia kapacity nie sú potrebné žiadne dodatočné investície zo strany Eustreamu a FGSZ, čo znamená, že projekt je považovaný za momentálne ukončený. V prípade dohody o úprave technických parametrov a schválenia týchto zmien maďarským regulačným orgánom (HEA), bude možné túto zvýšenú kapacitu ponúkať aj ako krátkodobé produkty ešte pred oficiálnym dátumom spustenia, teda v druhom kvartáli tohto roka. 

Detaily o alokácii krátkodobej prepravnej kapacity pre shipperov zatiaľ neboli zverejnené. 

Slovensko-maďarský plynovod bol spustený v roku 2015. Pevná prepravná kapacita na vstupe predstavuje 50 883 MWh/denne (4,9 mld. m3) a 128 975 MWh/denne (12,4 mld. m3). V prvých rokoch prevádzky bolo potrubie väčšinou prázdne. V súčasnosti sa využíva takmer celá dostupná  kapacita v smere z Maďarska, v opačnom smere je potrubie nevyužité.

S plánom na zvýšenie dostupných prepravných kapacít súvisí aj investičný projekt, ktorého účelom je automatizovať prevádzkové módy na rozdeľovacom uzle v Plaveckom Petre.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať