Ukrajinská prenosová sústava je prepojená so sústavami ENTSO-E

17. 3. 2022

Núdzová synchronizácia prenosovej sústavy Ukrajiny a Moldavska so sústavami krajín kontinentálnej Európy združených v ENTSO-E prebehla úspešne.

Zdroj: Freepik

Spoločnosť Ukrenergo spoločne s moldavským partnerom Moldelectrica oznámili úspešnú realizáciu synchronizácie svojich prenosových sústav so sústavami krajín kontinentálnej Európy združených v Európskej sieti prevádzkovateľov prenosových sústav (ENTSO-E).

K prepojeniu došlo v stredu (16. marca 2022) popoludní. Testy funkčnosti a bezpečnosti prepojenia prebiehali až do 17:00. „Situácia na Ukrajine je natoľko vážna, že celý proces sa musel mimoriadne urýchliť. No aj za tento krátky čas sme vykonali množstvo testov technických a bezpečnostných parametrov, smerovaných na dostatočnosť kapacít prepojovacích cezhraničných vedení či nastavenie postupov v systémoch tak, aby nebola ohrozená bezpečná prevádzka prepojených sústav. Riešili sme aj kybernetickú bezpečnosť, legislatívne a regulačné rámce,“ uviedol šéf predstavenstva spoločnosti SEPS Peter Dovhun. 

Zdroj: SEPS, a.s.

Foto: Silvia Čuntalová, vrchný riaditeľ úseku slovenského elektroenergetického dispečingu a obchodu SEPS (pri mikrofónoch v popredí) a Igor Matovič, minister financií SR

Ukrajina a s ňou spojená sústava Moldavska bola doteraz v rámci tzv. hlavnej zóny prepojená len so sústavou Ruska, Bieloruska a  štátov bývalého Sovietskeho zväzu. Výnimkou je fyzicky odelená menšia zóna Burštýnskeho ostrova, ktorá sa nachádza na západe krajiny, pričom je prepojená s prenosovou sústavou Slovenska prevádzovanú spoločnosťou SEPS, na ktorú sa napája 400 kV vedením z rozvodne v katastrálnom území Krišovská Liesková. 

Synchronizácia v tomto rozsahu je technicky náročný proces, ktorý zvyčajne trvá aj niekoľko rokov. Rokovania Ukrajiny a Moldavska v tejto veci so štátmi kontinentálnej EÚ však nie žiadnou novinkou, prebiehajú už od roku 2017. Dokončenie synchronizácia sa pôvodne plánovalo až po roku 2023. Proces sa akceleroval na základe núdzovej žiadosti Ukrajiny zo dňa 27. februára 2022. O deň neskôr prišla rovnaká požiadavka aj zo strany Moldavska.

Podpora ENTSO-E pre realizáciu núdzovej synchronizácie

Tomuto kroku predchádzala skúška ostrovnej prevádzky sústavy Ukrajiny a Moldavska, ktorá bola dlhodobo naplánovaná. Testovanie sa začalo 24. februára 2022, kedy sa nezávisle od toho začala aj ruská vojenská invázia na Ukrajinu, a ukončené bolo 27. februára 2022. Vedenie Ukrenergo sa krátko po ukončení testov rozhodlo, že k spätnej synchronizácii s Ruskom a Bieloruskom nedôjde a sústava zotrvá v ostrovnom režime vrátane Burštýnskeho ostrova.

Žiadosť Ukrajiny o núdzovú synchronizáciu so kontinentálnou Európou okamžite získala aj politickú podporu. V závere februára prebehli mimoriadne schôdzke komisárky EÚ pre energetiku Kadri Simson so zástupcami ENTSO-E. Podpora bola následne spečatená aj na nadväzujúcom mimoriadnom rokovaní Rady pre energetiku EÚ dňa 28. februára 2022.

Členovia ENTSO-E mali do dvoch týždňoch zadefinovať technické riešenia synchronizácie.

Ukrajina a Moldavsko pritom ešte mali plánovaný ďalší test v zimných mesiacoch. Aj v tomto prípade zameraný na schopnosť prevádzkovať sústavy v izolovanom móde a overením reakčnej schopnosti riadenia záťaže a frekvencie v súlade s platnými normami ENTSO-E.

Analýza ENTSO-E potvrdila technickú uskutočniteľnosť skúšobnej synchronizácie. Posudzovali sa parametre z oblasti bezpečnosti prevádzky, IT vrátane kybernetickej bezpečnosti aj legislatívne či regulačné aspekty. Zo strany kompetentných boli prijaté aj opatrenia k zaisteniu bezpečnosti a spoľahlivej prevádzky prepojených európskych sústav.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať