Ukrajina v ostrovnom režime. Pozastavený je aj cezhraničný prenos elektriny so Slovenskom

3. 3. 2022

Synchronizácia ukrajinskej prenosovej sústavy s kontinentálnou Európu má politickú podporu EÚ aj združenia ENTSO-E. Nájsť technické riešenie v krátkom čase nebude jednoduché. Od začiatku ruskej agresie funguje Ukrajina v ostrovnom režime. Zastavený je aj cezhraničný prenos elektriny na profile so Slovenskom.

Zdroj: Freepik

Ukrajinská prenosová ústava je rozdelená do dvoch fyzicky oddelených zón. Najväčšia hlavná zóna je historickým pozostatkom sovietskeho energetického usporiadania s prepojenými vedeniami s Ruskom a Bieloruskom. Druhá je zóna Burštýnskeho ostrova na západe krajiny, s ktorou je prepojená aj prenosová sústava SR. Význam slovensko-ukrajinského profilu zvýrazňuje fakt, že predstavuje jedno z prepojení na európsku sústavu ENTSO-E. 

Na úrovni ENTSO-E sa zhruba od roku 2017 hľadajú riešenia pre synchrónne prepojenia elektrizačnej sústavy Ukrajiny s kontinentálnou Európou. Spoločnosť UKRENERGO mala dlhodobo plánovaný test fungovania v izolovanom režime, teda bez synchronizácie s Ruskom a Bieloruskom, ale aj Burštýnskym ostrovom, ktorý mal overiť stabilitu a prevádzku prenosovej sústavy na Ukrajine za týchto podmienok. Výsledkom zvláštnej hry osudu a náhody sa stalo, že prvý deň testu, 24. február 2022, bol zároveň aj začiatkom vojenskej invázie Ruska.

Testovanie prebiehalo do 27. februára 2022. „V rámci uvedeného testu došlo k odpojeniu sústavy Ukrajiny (spolu so sústavou Moldavska) a ich fungovanie v režime tzv. ostrovnej prevádzky. Skúška ako taká, ako aj realizované procedúry počas nej v predbežnom vyhodnotení naplnili očakávania, a teda prebehli podľa plánu,“ uviedla pre energoklub.sk Adriana Komorníková z komunikácie Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS).

Spoločnosť UKRENERGO sa vo svetle prebiehajúceho konfliktu rozhodla, že ukrajinská sústava bude ďalej pokračovať v ostrovnej prevádzke a nedôjde k spätnej synchronizácii s Ruskom a Bieloruskom. Platí to aj pre zónu Burštýnskeho ostrova, teda aj ukrajinsko-slovenský profil. „V súčasnosti sa medzi Slovenskom a Ukrajinou nerealizujú cezhraničné prenosy, nakoľko obe sústavy sú galvanicky oddelené,“ potvrdila Komorníková zo SEPS

Ukrajinský operátor pravidelne informuje o fungovaní sústavy a úrovni frekvencie, ktorá je zatiaľ stabilná. Stav rovnováhy definuje nominálna úroveň frekvencie na úrovni 50 hZ, tolerované je kolísanie ± 200 mHz. V prípade prekročenia musí prijať technické opatrenia.

V stredu (2. marca 2022) o 20:00 bola úroveň spotreby krajine 14 GW. Najväčšie zaťaženie sústavy je v ranných a doobedných hodinách, kedy domácnosti zapínajú elektrospotrebiče a svietia. Podľa stanoviska spoločnosti UKRENERGO elektrárne produkujú dostatok elektriny pre domácnosti, armádne zariadenia a iných odberateľov. Na kontrolované znižovanie spotreby zatiaľ nie je dôvod. Vzhľadom k vojnovému stavu a výpadkom priemyselných podnikov viaceré elektrárne fungujú na obmedzený výkon, resp. v režime chladnej rezervy.  Distribučné spoločnosti sa v rámci možností snažia opravovať aj poškodené vedenia.

EÚ aj ENTSO podporujú núdzovú synchornizáciu s Ukrajinou

UKRENERGO tiež požiadal o núdzovú synchronizáciu s európskou kontinentálnou sústavou. Takýto postup získal podporu zástupcov členských krajín EÚ. Viac o rokovaní Rady pre energetiku, ktoré sa uskutočnilo v pondelok večer, čítajte tu. Hoci politická podpora existuje, splnenie technických podmienok a noriem je už v praxi náročnejšie. Jednou z výziev je zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti a prevencia pred blackoutmi na úrovni ENTSO-E.

Vedenie ENTSO-E vyjadrilo podporu takémuto kroku a zároveň vyzvalo svojich členov, prevádzkovateľov európskych prenosových sústav (TSO), aby zadefinovala kľúčové podmienky, ktoré by to umožňovali. O núdzovú synchronizáciu požiadala aj spoločnosť Moldelectrica, moldavský operátoror, ktorý chce byť tiež súčasťou sústavy ENTSO-E.

Ukrajinská elektroenergetika sa usiluje prispôsobovať kritériám a pravidlám EÚ. Dokumentujú to zmluvy medzi SEPS a UKRENERGO o prevádzke systému a riadenia sústavy, ktoré implementujú nové sieťové kódy a ďalšie požiadavky ENTSO-E.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať