Rezidenčná flexibilita? Testovanie v Česku dokázalo, že nejde o sci-fi

1. 2. 2024

Spoločnosť ČEPS spolu s technologickým startupom Delta Green sa koncom vlaňajška pokúsili využiť flexibilitu na napäťovej úrovni NN. Agregovaný blok vytvorili batérie pripojené k fotovoltickým systémom v domácnostiach. V rámci testov bola sedemkrát aktivovaná služba typu aFRR, z toho päťkrát úspešne.

Zdroj: Freepik

Pri podporných službách bude postupne klesať pomer dlhodobých kontraktov s tradičnými poskytovateľmi. Zamiešať kartami na trhu so službami výkonovej rovnováhy by v budúcnosti mohli agregátori flexibility. Potenciál poskytovania flexibility leží aj v domácnostiach, prípadne malých firmách, na napäťovej úrovni NN. Koncom minulého roka prebehlo v Česku prvé testovanie zapojenia maloodberateľov do služieb výkonovej rovnováhy (SVR).

Spoločné testovanie realizoval tamojší prevádzkovateľ prenosovej sústavy, ČEPS so startupom Delta Green (ex-Nano Green). Dokážu sa domácnosti alebo malé firmy podieľať na poskytovaní podporných služieb pre sústavu? Pozreli sme sa bližšie na výsledky projektu.

Ako prebiehalo testovanie

Pre potreby testovania boli použité batérie pripojené k fotovoltickým systémom v domácnostiach, ktoré boli vopred vytypované, pričom nedošlo k prekročeniu ich maximálnej rezervovanej kapacity. Test bol rozdelený do troch častí počas decembrových dní, všetky boli realizované v noci kvôli nízkej cene elektriny na spotovom trhu. Pred testami boli batérie nabité na 60 %. Nabíjanie vždy skončilo 5 minút pred každým testom, aby mohla byť stanovená spotreba v čase aktivácie daného odberného a odovzdávacieho miesta (OOM).

Všetky fotovoltické systémy s batériami boli agregované do jedného riadeného bloku, ktorý dokáže dodávať maximálny výkon pri najkratšom časovom úseku, čo predstavuje 15 minút. Takýto agregačný blok je obmedzený dostupnou kapacitou, ale aj výkonom batérie (meniča), aj situáciou v danom OOM. Hlavným obmedzením bol však výkon batériového systému. Naopak pri najdlhšom časovom úseku (2 hodiny) sú výkony bloku obmedzené hlavne kapacitou batérie, ktorá musí mať dostatok energie na celé dve hodiny.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať