SEPS kvôli pravidlám trhu posúva pripojenie k platformám MARI a PICASSO

20. 2. 2024

Slovensko sa nepripojí k európskym platformám na cezhraničnú výmenu regulačnej elektriny v lete, ako sa pôvodne plánovalo, ale až v závere tohto roka. Spoločnosť SEPS posun termínov zdôvodňuje novými pravidlami trhu s elektrinou, ktoré aktuálne pripravuje ÚRSO a ktoré nadobudnú účinnosť až 1. júla 2024.

Zdroj: Freepik

Prevádzkovatelia prenosových sústav v EÚ pracujú na vytvorení spoločného trhu s regulačnou elektrinou. Projekt PICASSO je zameraný na cezhraničnú výmenu regulačnej energie zo sekundárnej regulácie (aFRR), zatiaľ čo druhý projekt, MARI, sa zameriava na terciárnu reguláciu (mFRR). Slovensko v nich zastupuje Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), ktorá pôvodne plánovala pripojenie k platformám v lete 2024. 

Nedávna novelizácia pravidiel trhu, ktoré vypracoval už neexistujúci odbor organizácie trhu a regulačnej politiky ÚRSO, vstúpila od účinnosti začiatkom tohto roka. Pôvodne upravovala aj spôsoby obstarania, vyhodnocovania a ocenenia regulačnej elektriny po pripojení spoločnosti SEPS k obom platformám. Do finálneho znenia vyhlášky sa dostalo iba torzo pôvodného materiálu, vynechané boli aj časti venované projektom MARI a PICASSO.

Na dôvody a možné dôsledky tohto kroku sme sa pýtali predsedu regulačného úradu Jozefa Holjenčíka. "Toto je jedna z vecí, ktorú je potrebné prepracovať. Chceme, aby slovenskí účastníci trhu mali z tohto systému maximálny efekt. V podobe, v akej to bolo navrhnuté, by sa to podľa môjho názoru neudialo. Termín pripojenia k obom platformám sa však stíha, a teda ani záväzky firmy SEPS nie sú ohrozené," skonštatoval koncom decembra 2023 Holjenčík.

ÚRSO aktuálne zbiera podnety pre nové pravidlá trhu s cieľom od 1. júla 2024 vytvoriť dve "veľké" vyhlášky, ktoré by integrovali súvisiace predpisy v elektroenergetike a plynárenstve.

Zmena harmonogramu

K úprave harmonogramu napokon dôjde. SEPS informovala, že vzhľadom na predpoklad, že legislatíva nevyhnutná pre zavedenie MARI a PICASSO bude vydaná k 1. júla 2024, sa posúvajú termíny vstupu do platforiem. "Plánované termíny pripojenia SEPS k platformám sú 5. november 2024 pre PICASSO a 3. december 2024 pre MARI," potvrdila v tlačovej správe Sandra Čičová Kotzigová, hovorkyňa SEPS. Pôvodne sa počítalo s pripojením do platformy PICASSO od 5. júna 2024 a MARI od 24. júla 2024.

SEPS zároveň uviedla, že momentálne prebieha fáza testovania. Cieľom je overiť funkčnosť realizovaných IT úprav prepojenia s oboma platformami a zároveň vykonať integračné testy medzi jednotlivými systémami a účastníkmi trhu, aby vstup na európsky trh s regulačnými službami prebehol bez komplikácií.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať