Štáty EÚ rokovali o energetike kvôli Ukrajine a rastu cien

2. 3. 2022

Vojenský konflikt na Ukrajine ďalej zvyšuje ceny ropy, plynu aj elektriny. Zároveň urýchlil diskusie o synchronizácii elektrizačnej sústavy Ukrajiny a európskeho kontinentu a tiež opatrenia smerujúce k nutnej diverzifikácii dodávok zemného plynu a nahradenia ruského dodávateľa inými alternatívami.

Zdroj: EC - Audiovisual Service

Zástupcovia členských štátov EÚ sa v pondelok večer stretli na mimoriadnom stretnutí Rady pre energetiku, a to v reakcii na vojenský konflikt na Ukrajine a nové zvyšovanie cien energií.

Rokovania sa sústredili na otázku prepojenia elektrizačnej sústavy Ukrajiny s európskou sústavou a tiež bezpečnosť jadrových zariadení, na stabilitu dodávok plynu do Európy i na Ukrajinu, ako aj na situáciu na trhu s ropou.

Prevádzkovateľ sústavy UKRENERGO v utorok 1. 3. informoval, že frekvencia v ukrajinskej sústave je stabilná, všetky jadrové, tepelné aj vodné elektrárne fungujú a zatiaľ nedošlo k strate žiadneho kritického prvku v sústave. V médiách sa však objavili informácie o zničení niektorých vedení a aj o útoku na vodnú elektráreň pri Kyjeve.

Firma vo výzve k spotrebiteľom zdôraznila, že nie je potrebné obmedzovať spotrebu ani vo večerných hodinách špičkového odberu a naopak bežný odber pomáha sústavu balansovať.

Synchronizácia sústav

Zhodou náhod v deň, keď ruské vojská napadli Ukrajinu, tamojší prevádzkovateľ sústavy začal s naplánovaným testovaním izolačného módu fungovania sústavy, t. j. bez synchronizácie s Ruskom alebo Bieloruskom. Spoločnosť Ukrenergo potvrdila, že sa k synchronizácii sústav s tzv. „nepriateľským“ štátom nemieni vrátiť, zostáva fungovať v autonómnom režime a požiadala o núdzovú synchronizáciu s európskou kontinentálnou sústavou.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať