Skupina Nano Energies utlmila svoj biznis na Slovensku

30. 1. 2024

Skupina Nano Energies, zaoberajúca sa agregáciou flexibility, po viac ako troch rokoch utlmila svoje pôsobenie na slovenskom trhu. Sústrediť sa bude prioritne na rozvoj obchodných aktivít v domácom Česku, v Chorvátsku a v Rumunsku.

Zdroj: Nano Energies

Česká skupina Nano Energies začala pôsobiť na Slovensku už od roku 2017. Prostredníctvom svojej dcérskej firmy, Nano Energie Trading, sa zaoberala obchodovaním na krátkodobom trhu s elektrinou, ktorý prevádzkuje spoločnosť OKTE. Koncom roku 2020 došlo k založeniu firmy Nano Energies Slovensko a zriadeniu trvalého zastúpenia v Bratislave, ktoré malo symbolizovať ambíciu presadiť sa v oblasti flexibilného riadenia výroby a spotreby elektriny priemyselných podnikov, perspektívne aj na trhu agregovanej flexibility pre podporné služby.

Okrem Slovenska stopka aj pre biznis v Maďarsku

Po troch rokoch Nano Energies utlmila svoje aktivity na Slovensku. „Po dôkladnom zvážení všetkých pre a proti sme sa na jeseň 2023 rozhodli utlmiť aktivity na trhoch na Slovensku a v Maďarsku. Krátkodobo pre nás dáva zmysel zamerať pozornosť na menej pobočiek a predovšetkým na rozvoj nášho produktu. Na oba trhy by sme sa v budúcnosti chceli vrátiť, aktuálne sa ale sústredíme na rozvoj biznisu v Česku, v Chorvátsku a v Rumunsku,“ vysvetlil pre energoklub.sk Tomáš Mužík, country manager Nano Energies pre ČR. 

Dôvodom stiahnutia sa z trhu sú podľa Mužíka legislatívne bariéry. „Väčšina výrobných zdrojov bola v povinnom výkupe a pri neexistencii nezávislého agregátora bolo veľmi ťažké poskytovať podporné služby. Tento rok sa situácia mení, legislatíva ide naproti nezávislej agregácii flexibility, a preto chceme obchodné aktivity na Slovensku v budúcnosti obnoviť,“ 

Nano Energies stihla spolupracovať so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou (SEPS) ako partner na projekte PIAF, ktorý mal otestovať využiteľnosť agregácie flexibility pre potreby prenosovej sústavy. Ďalšími participujúcimi subjektmi boli Stredoslovenská distribučná a akademickú obec zastupovala Žilinská univerzita. Nano Energies dva roky predtým pracovala na podobnom projekte pod názvom dFlex v Česku so spoločnosťou ČEPS.

Tunajší trh budú ďalej analyzovať, Nano Energies Slovensko nie je v likvidácii. „Vidíme tu príležitosť, ktorú prinášajú postupné zmeny legislatívy. Prvou z nich je zavedenie nezávislého agregátora flexibility,” povedal pre energoklub.sk. Ďalšiu príležitosť vidí v pripojení SEPS do medzinárodných platforiem MARI a PICASSO pre výmenu regulačnej energie v lete 2024. „Tým sa zvýši motivácia poskytovateľov podporných služieb zúčastniť sa aktivácií častejšie. Vznikne tu najskôr aj príležitosť pre budovanie nových flexibilných zdrojov,” doplnil Mužík. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať