Energetika v pohybe: Rečníci z viac než desiatich krajín poradia firmám, ako sa pripraviť na zmeny

19. 8. 2022

Štvrtý ročník medzinárodného stretnutia inovátorov v energetike Share Your Energy sa koná 13. septembra 2022.

Rastúce ceny, vojna, postupujúca dekarbonizácia i tlak na digitalizáciu siete. Energetika prechádza turbulentným obdobím, ktoré ovplyvňuje firmy i domácnosti. Odpoveďou na to, ako vyjsť z krízy silnejší, na čo sa ešte pripraviť a ako vyzerajú súčasné najinovatívnejšie riešenia prinesie medzinárodná konferencia Share Your Energy, ktorá sa uskutoční online a zdarma 13. septembra 2022.

Aká je budúcnosť európskej energetiky? Ako sa budú vyvíjať ceny, ako ich ovplyvní situácia na Ukrajine? A aké technologické inovácie máme na dosah? Tieto a mnoho ďalších dôležitých otázok preberú rečníci z viac než desiatich európskych krajín. Budú medzi nimi inovátori, ktorí tvoria nové riešenia pre energetický trh, operátori sietí alebo analytici, ktorí pracujú s agregáciou flexibility a dokážu poradiť ako aj navzdory rastúcim cenám ušetriť alebo dokonca zarobiť.

„Európa začala premieňať svoju energetickú sieť a je jasné, že v ďalších rokoch masívne pribudnú zelené zdroje. Chvíle, kedy nefúka vietor či nesvieti slnko historicky kompenzujú plynové a uhoľné elektrárne, lenže na tie sa už z politických alebo environmentálnych dôvodov nechceme spoliehať. Je potrebné hľadať flexibilitu inde,“ vysvetľuje Stanislav Chvála, CEO českej technologickej firmy Nano Energies, ktorá je hostiteľom konferencie. „Na Share Your Energy uvidíte riešenia, ktoré energetickú transformáciu môžu uľahčiť. Zameriame sa predovšetkým na agregáciu flexibility, ktorá sa týka firiem z mnohých oborov a zohráva kľúčovú rolu.“

Konferenciu otvorí ako hlavný hosť Michael Villa, ktorý v čele asociácie SmartEN naprieč väčšinou Európy rieši, ako rýchlo a lacno prejsť na čistú energiu – a ako s tým môžu pomôcť flexibilní spotrebitelia. Nasledovať bude panelová diskusia, ktorá sa zameria na najpálčivejšie otázky dnešnej energetiky: aké budú ceny elektriny a plynu, stabilita ich dodávok a ako sa pripraviť na vývoj v ďalších mesiacoch. Andrii Nemyrovskyi, člen predstavenstva ukrajinského prevádzkovateľa prenosovej sústavy UKRENERGO, jeho český náprotivok Svatopluk Vnouček zo spoločnosti ČEPS alebo David Kučera z pražskej energetickej burzy PXE tak spoločne rozoberú geopolitiku, vývoj cien i možnosti integrácie obnoviteľných zdrojov energie.  

Druhý panel obsadia zástupcovia operátorov sietí z Česka (Radek Hartman z ČEPS), Slovenska (Peter Dovhun z SEPS), Chorvátska (Antun Andrić z HOPS), Maďarska (Richárd Balog z MAVIR) a Belgicka (Manuel Gálvez z ELIA). Debatovať budú o dostatočnosti výrobných zdrojov na nadchádzajúci zimu, vplyve plynu na vyrovnávanie sústavy po Európe a zmeny, ktoré na trhu s flexibilitou, konkrétne s podpornými službami možno očakávať v nasledujúcich mesiacoch.

Tretia časť hlavného prorgamu konferencie bude venovaná výrazným technologickým inováciám, ktoré už fungujú na západe a energetiku v našom regióne veľmi pravdepodobne v priebehu niekoľkých rokov zásadne premenia. Vystúpi Charlie Blair zo škótskeho startupu Gravitricity, ktorý na Ostravsku v ČR pracuje na projekte využitia gravitácie pre ukladanie energie. Lurien Klein z portugalských Cleanwatts priblíži, aké sú možnosti bežných užívateľov, akými sú napríklad domácnosti, prispieť k energetickému prechodu na obnoviteľné zdroje. A Cristina Mata Yandiola zo spoločnosti Powerledger vysvetlí, ako lokálny obchod s elektrinou prospieva distribučným sieťam.

Skúsenosti českých zákazníkov poskytujúcich podporné služby predstaví Tomáš Mužík z Nano Energies. Aktuálny stav podporných služieb na Slovensku a projekt PIAF, ktorý sa zaoberá zapojením decentralizovaných zdrojov flexibility do podporných služieb, predstaví Silvia Čuntalová zo SEPS a riaditeľ Nano Energies Slovensko Ján Mišovič.

Na závere konferencie organizátori tiež pripravujú panel, ktorý sa zameria na rezidenčnú flexibilitu a komunitnú energetiku a ich blízku budúcnosť v Českej republike. Ako bude vyzerať budúcnosť inteligentného riadenia rezidenčnej flexibility domácností i firiem, spoločne preberú so zástupcami domácich distribútorov, automobilky ŠKODA i technologickí inovátori z Nano Energies.

Registrovať sa na konferenciu môžete už teraz na www.shareyourenergy.eu, kde nájdete tiež predbežný program akcie. Konferencia Share Your Energy sa uskutoční online a zdarma už 13. septembra a bude streamovaná naživo zo sídla Nano Energies – z oceňovanej budovy DRN na Národnej tříde v Prahe.

ENERGOKLUB® je mediálnym partnerom podujatia.

Mohlo by vás zaujímať