ENERGOFÓRUM®: SEPS otvára trh s podpornými službami pre nové subjekty

17. 10. 2022

Bude v budúcom roku zabezpečený dostatok podporných služieb pre domácu prenosovú sústavu? Šéf predstavenstva spoločnosti SEPS Peter Dovhun na minulotýždňovej konferencii ENERGOFÓRUM® informoval o podrobnostiach vyhlásenej súťaže pre poskytovateľov podporných služieb na rok 2023.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) v piatok (14. októbra 2022) vyhlásila výzvu na predkladanie cenových ponúk na obstaranie podporných služieb (PpS) na rok 2023. SEPS aktivuje rôzne druhy PpS, aby regulačnou elektrinou dosiahla rovnováhu medzi výrobou a spotrebou v sústave a pomohla tak udržiavať stabilnú sieť na predpísaných technických hodnotách (50 Hz). Z pohľadu hospodárenia spoločnosti SEPS sú PpS okrem údržby vedení kľúčovým finančných nákladom - pre ilustráciu, v roku 2021 stáli 125 miliónov eur.

Šéf SEPS: Očakávam férové ponuky

„Uvedomujeme si, že dynamicky meniaca sa situácia na trhu s energiami je náročná. Vzhľadom na to, akú dôležitú rolu PpS zohrávajú, od poskytovateľov PpS očakávame férové ponuky, vďaka ktorým dokážeme zabezpečiť stabilné dodávky elektriny koncovým odberateľom, teda nemocniciam, domácnostiam či podnikom,“ uviedol Peter Dovhun, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SEPS.    

SEPS informovala, že na zaistenie transparentnej súťaže budú cenové ponuky zašifrované a predkladané elektronicky v rámci obchodného systému Damas Energy. Ich odšifrovanie bude možné až po skončení súťažného kola. O výsledkoch výberového konania bude SEPS informovať ÚRSO a výsledky výberového konania PpS na rok 2023 zverejní na svojom webe.

Slovenský operátor si nechal vypracovať analýzu o dostupnosti podporných služieb. Český think-tank EuroEnergy v nej okrem iného konštatuje, že v prípade nemožnosti obstarávať časť služieb z Česka sú najbližšie roky z pohľadu  rizikové. Riešením je okrem rokovaní s partnerským prevádzkovateľom v ČR, spoločnosťou ČEPS, ohľadom užšej kooperácie v oblasti FCR aj rozšírenie objemov disponibility prostredníctvom pripojenia batériových systémov (alebo iných LER systémov) do distribučných sietí.

Pri poskytovaní podporných služieb môžu do budúcna pozitívne pôsobiť agregátory flexibility. SEPS v súčasnosti spolu s Nano Energies, Stredoslovenskou distribučnou a Žilinskou univerzitou realizuje pilotný projekt PIAF, ktorého účelom je otestovať využiteľnosť agregácie flexibility pre potrebydomácej prenosovej sústavy.

Čítajte ďalej:

  • čo prezradila kvalifikačná fáza? Súťaže sa zúčastnia rozmanité spektrum subjektov
  • ako chce SEPS motivovať súčasných poskytovateľov PpS a pritiahnuť nových
  • Andrej Juris: ÚRSO čiastočne uzavrel cenové konania balíka nákladov pre PpS

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať