Pilotný projekt otestuje využitie agregácie flexibility na Slovensku

4. 5. 2022

Využiteľnosť agregácie flexibility pre potreby regulácie elektrizačnej sústavy overí pilotný projekt PIAF, na ktorom spolupracujú Slovenská elektrizačná prenosová sústava, Stredoslovenská distribučná, Nano Energies a Žilinská univerzita. 

Zdroj: Freepik

Implementáciou zimného balíka EÚ do národnej legislatívy vstúpia od budúceho roka na domáci trh nové subjekty vrátane agregátorov, ktorí budú obchodovať s flexibilitou. Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) momentálne prehodnocuje spôsob, ako zabezpečiť podporné služby pre rok 2023. V budúcnosti však budú môcť pri ich poskytovaní zohrávať významnú úlohu aj agregátori flexibility. Vďaka nim sa trh sa tento trh otvorí aj menším decentralizovaným výrobcom, ktorí sa budú podieľať na vyrovnávaní bilancie v sústave.

Trh s podpornými službami sa otvára menším výrobcom

Agregácia flexibility pre potreby vyrovnanej výkonovej bilancie by mohla zvýšiť odolnosť proti kolísaniu výroby elektriny voči jej spotrebe, čo by sa podľa SEPS mohlo odraziť aj v úspore tarifných poplatkov. Spoločnosť SEPS si chce preto odskúšať možnosti agregácie v praxi v rámci pilotného projektu PIAF (Pilot Agregácie Flexibility pre podporné služby).

Súčasťou projektu sú tiež prevádzkovateľ distribučnej sústavy, Stredoslovenská distribučná (SSD) a spoločnosť Nano Energies Slovensko. Akademickú obec zastupuje Žilinská univerzita.

Projekt PIAF má za cieľ otestovať a overiť koncept agregácie flexibility decentralizovaných zariadení pripojených do sústavy počas skúšobnej prevádzky, ako aj identifikovať bariéry regulačného a legislatívneho rámca vrátane návrhov na ich odstránenie, uviedla Silvia Čuntalová, vrchná riaditeľka úseku SED a obchodu spoločnosti SEPS. Projekt by mohol pomôcť identifikovať bariéry pri rozvoji tohto konceptu, ktoré môžu vyústiť do návrh na úpravu legislatívy. „Závery projektu budú verejne publikované,“ informovala Čuntalová.

Každý z partnerov má v rámci pilotného projektu vlastné úlohy a oblasť expertízy. „Žilinská univerzita prispieva do projektu svojimi metodikami, analýzami a spracovaním dát,“ zdôraznil pre informačný portál energoklub.sk predseda predstavenstva SEPS Peter Dovhun. „V rámci pilotného projektu budeme testovať využitie agregácie flexibility na konkrétnych zdrojoch a na konkrétnych odberných miestach v podmienkach elektrizačnej sústavy, od prenosovej cez distribučnú sústavu SSD, až po zdroje flexibility,“ priblížil ďalej Dovhun. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Projekt sa bude opierať o skúsenosti z Česka

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať