Schválili VHZ. Vláda mení parameter vstupujúci do ceny za dodávku plynu

18. 1. 2024

Prostredníctvom inštitútu VHZ rozhodla vláda o znížení výšky maximálnej ceny za časť regulovanej dodávky plynu pre rok 2024. Dodávatelia pre domácnosti a vybrané skupiny odberateľov musia do týždňa upraviť svoje cenové návrhy pre ÚRSO. Štát by mohol na kompenzáciách pre dodávateľov ušetriť 66 miliónov eur.
Zdroj: Freepik
Vláda na svojom dnešnom zasadnutí na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) schválila všeobecný hospodársky záujem (VHZ), ktorým sa pre rok 2024 znižuje cenový strop pre variabilnú zložku ceny plynu za dodávku pre odberateľov v domácnostiach a vybraných skupinách zraniteľných odberateľov (zariadenia sociálnych služieb, nájomné byty a pod.)

Čo to znamená? Od mimoriadnej regulácii k VHZ

Postupu vlády predchádzali kroky ÚRSO. Regulátor koncom minulého roku spustil proces mimoriadnej reguláciu vo vzťahu k dodávke plynu pre zraniteľných odberateľov využitím § 16 zákona o regulácii. Ako dôvod vtedy uviedol nepriaznivý vývoj na trhu s dodávkou. Výsledok nových konaní sa mal pretaviť aj do redukcie kompenzačného balíka na energie v štátnom rozpočte. Jednotlivé cenové konania však už o niekoľko dní úrad neskôr zastavil, pretože dotknutým regulovaným subjektom hrozili vážne finančné dôsledky. Tému rozoberáme tu.

Ako vhodnejší nástroj odporučil ÚRSO prijať VHZ zo strany MH. Dotknutí dodávatelia plynu by tak boli kompenzovaní za plnenie povinností, ktoré im ukladá rozhodnutie vo VHZ, resp. budú si môcť uplatniť náhradu čistých nákladov spojených so zabezpečením svojej činnosti.

 

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať