Zmeny pri plyne nebudú, ÚRSO upustil od mimoriadnej regulácie

14. 1. 2024

Ku koncu minulého roka ÚRSO opätovne otvoril cenové konania s dodávateľmi plynu. Využitím inštitútu mimoriadnej regulácie chcel úrad zasiahnuť do ceny komodity. Po argumentoch dotknutých subjektov svoj zámer napokon prehodnotil.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v polovici decembra vyhlásil mimoriadnu reguláciu voči subjektom v oblasti elektroenergetiky a plynárenstva. Tento krok zdôvodnil nepriaznivým vývojom na trhu s dodávkou. Výsledkom znovu otvorených cenových konaní s prevázdkovateľmi distribučných sústav a spoločnosťou OKTE bolo zníženie povoleného množstva strát pri distribúcii elektriny, ale aj ďalšie parametre vrátane výšky taríf TPS a taríf TSS. Podrobnejšie sme sa sieťovým poplatkom pre rok 2024 venovali v tomto texte.

ÚRSO však spustil aj mimoriadnu reguláciu aj vo vzťahu k dodávke plynu pre zraniteľných odberateľov. Využitím § 16 zákona o regulácii malo byť určenie ceny za komoditu, resp. ceny za variabilnú časť ceny plynu, ktorá bude zohľadňovať oprávnené náklady a primeraný zisk regulovaných subjektov. Pri stanovení pevnej ceny za nákup plynu vychádzal úrad z decembrovej analýzy "Indikátor aktuálnej trhovej ceny komodít – elektriny a plynu".

Indikátor je informačná pomôcka, ktorú zostavuje úrad na mesačnej báze na základe cien štandardizovaných forwardových produktov, ktoré sa obchodujú na burzách s dodávkou komodít na území SR na obdobie po sebe nasledujúcich "plávajúcich" 12 mesiacov a nasledujúci kalendárny rok. Primárne ide o produkty obchodované na lipskej burze EEX. 

Tento nástroj môže slúžiť ako referencia očakávanej cenovej hladiny v prípade odberateľa, ktorý práve zvažuje zmenu dodávateľa alebo zmenu súčasných zmluvných podmienok za neregulovanú dodávku. Indikátor zahŕňa cenu komodity, vrátane zohľadnenia nákladov na štandardizovaný odberový diagram vo výške 10 % z ceny komodity, v tomto prípade plynu. 

Indikátor však nezahŕňa ďalšie náklady dodávateľa na dodávku zemného plynu, akými sú napríklad náklady spojené s obsluhou odberateľa, obchodná marža alebo zisk.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať