Príbeh ropovodu do Schwechatu sa po dvoch dekádach definitívne končí

22. 1. 2024

Konečný účet štátneho Transpetrolu za nezrealizovaný projekt ropovodu do Rakúska, ktorý mal prepravovať ruskú ropu cez Slovensko, prevýšil 8 miliónov eur. V súčasnosti sa finalizuje likvidácia spoločného podniku s rafinériou OMV.
Zdroj: Freepik

História projektu ropovod Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP) siaha do roku 2003, kedy bol založený spoločný podnik Transpetrolu a OMV. Štátny prepravca ropy v ňom vlastnil väčšinový podiel 74 %, zvyšných 26 % akcií ovládal rakúsky koncern. Pre potrubie, ktoré malo ústiť v rafinérii OMV neďaleko Viedne, bolo naprojektovaných viacero možností trasovania. V priebehu dvoch dekád sa však žiadna politická garnitúra neodhodlala projekt, ktorý sa stal súčasťou verejnej debaty kvôli environmentálnym rizikám, posunúť do až realizačnej fázy. Osud stagnujúceho projektu spečatila ruská vojenská agresia na Ukrajine v roku 2022.

Hoci spoločnosť BSP Pipeline už koncom roka 2020 nemala na Slovensku zastúpenie a vtedajšia vláda s ním už nepočítala, subjekt formálne fungoval ďalej. V januári 2023 akcionári rozhodli o definitívnej likvidácii podniku, ktorá by mala byť ukončená v prvom kvartáli tohto roka. V súvislosti s týmto procesom došlo aj k vysporiadaniu záväzkov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať