Rast predaja tepelných čerpadiel na Slovensku sa spomalil

28. 2. 2024

Predaj tepelných čerpadiel na Slovensku zažil medziročný pokles takmer o 11 %. Najvýraznejší úbytok bol zaznamenaný pri zariadeniach s technológiou vzduch-voda, ktoré sú najčastejšie inštalované v rodinných domoch. Faktorom, ktorý prispieva k stagnácii dopytu, je meškajúce pokračovanie Zelenej domácnostiam.

Zdroj: Freepik

Popularita tepelných čerpadiel, ktoré ako zdroj tepla využívajú primárne obnoviteľnú a odpadovú energiu, v ostatných rokoch rastie po celej Európe. Záujem o technológiu posilnili rast cien energií a obavy o dodávky fosílnych palív po invázii Ruska na Ukrajinu.

Keďže tepelné čerpadlo je v porovnaním s plynovým alebo elektrickým kotlom technologicky komplikovanejšie zariadenie, investičné náklady sú vyššie. Na Slovensku rastúci dopyt podporil dotačný projekt Zelená domácnostiam. Tento fakt zásadne prispel k rekordným číslam za rok 2022, kedy sa u nás predalo celkom 15 795 tepelných čerpadiel.

Rok 2023: Spomalenie rastu predaja tepelných čerpadiel 

Podľa čerstvých údajov Slovenského zväzu pre chladenie, klimatizáciu a tepelné čerpadlá (SZ CHKT) za vlaňajšok však predaj tepelných čerpadiel medziročne poklesol o 11 %. Najväčší prepad, o vyše 17 %, zaznamenala technológia vzduch-voda, ktorá je najpoužívanejšia v rodinných domoch. Zväz označil za hlavný dôvod stagnácie meškajúce spustenie pokračovania projektu Zelená domácnostiam z Programu Slovensko (2021 - 2027).

Hoci štatisticky je na Slovensku výrazne menší záujem o tepelné čerpadlá využívajúce technológiu vzduch – vzduch, v  roku 2023 sa predalo 1793 zariadení tohto typu, čo je medziročný nárast o 32 %. V prípade investične náročnejšej technológie zem-voda, ktorá čerpá teplo z podzemných vrtov, bolo inštalovaných 177 tepelných čerpadiel (+ 24%).

Pri tepelných čerpadlách typu voda-voda je úspora CO2 pri komparácii sa fosílnym plynom na úrovni  90 %. Hoci na Slovensku sú vhodné podmienky pre rozvoj tejto technológie najmä vďaka dostupnosti podzemných vôd, v dôsledku vysokých vstupných nákladov ide na trhu o marginálnu záležitosť. V roku 2023 bolo implementovaných 71 takýchto zariadení (- 16%).

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať