Vláda schválila novinky v energetickej legislatíve

20. 3. 2024

ÚRSO bude vykonávať štátny dozor nad dodržiavaním všetkých energetických zákonov, na SOI zostanú len biopalivá. Zavedie sa cenová regulácia zásobníkov plynu. Zmenia sa údaje na faktúrach. Vláda dnes schválila úpravu siedmich zákonov v energetike.

Zdroj: Freepik

Skráteným pripomienkovým konaním prešiel návrh zákona o regulácii a ďalších súvisiacich predpisov. O akých zmenách dnes rozhodol vládny kabinet a následne budú rozhodovať poslanci Národnej rady SR? 

Viaceré zmeny právnych predpisov si vyžiadali skúsenosti s využívaním úpravy hospodárskeho záujmu, ktorý sa v ostatnom období začal v dôsledku vysokých cien energií na trhu vo veľkom využívať. Ďalšiu úpravu si vyžiadalo ukončenie dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia a teda vypustenie tejto formy cenovej regulácie.

V tejto súvislosti sa napríklad mení aj definícia tarify za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá je súčasťou koncovej ceny elektriny. Okrem toho sa z nej vypúšťajú náklady na systémové služby a náklady na korekcie nákladov na obstaranie elektriny na krytie strát prevádzkovateľa prenosovej sústavy, spoločnosti SEPS, a prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav (ZSD, SSD a VSD). Korekcie nákladov vynaložených na zúčtovanie podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnou kombinovanou výrobou (OZE a VÚ KVET) sa budú v TPS zohľadňovať naďalej, hoci pôvodne ich Ministerstvo hospodárstva SR navrhlo vypustiť.

Namiesto cenovej regulácie výroby elektriny z domáceho uhlia sa však po viac ako desiatich rokoch vracia zavedenie cenovej regulácie prístupu do zásobníka a uskladňovania plynu.

Jednotný dozorný orgán

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať