Povinnosť zverejňovať cenníky sa rozšíri. Vyúčtovacia faktúra sa zmení

22. 2. 2024

Aktuálna novela zákona o energetike má priniesť niekoľko noviniek pre dodávateľov elektriny a plynu. Zverejňovanie cenníkov pri cenovo neregulovanej dodávke je opäť v hre. Upraviť sa majú aj údaje na vyúčtovacej faktúre.

Zdroj: Freepik

Ako sme avizovali už minulý týždeň, do legislatívneho procesu sa dostala novela energetickej legislatívy, ktorá má posilniť kompetencie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), upraviť oblasť cenovej regulácie či posilniť ochranu spotrebiteľov.

„Zverejňovať cenníky na neregulovanom trhu nemá zmysel, pretože každý veľký dodávateľ má určitú cenotvorbu. Väčší odberatelia si dohadujú ceny s dodávateľmi na individuálnej báze,“ uviedol na prelome rokov 2023/24 predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík v rozhovore pre portál energoklub.sk. „Skutočne neviem, komu by to pomohlo. Žiadny tlak na odberateľov to nevyvolá. Regulované subjekty sa právom bránia, že povinnosť vydávať cenníky predstavuje zásah do slobody ich podnikania. Ak sú neregulovaní, nevidím na to dôvod. Ak ich chceme zregulovať, potom má zmysel vydávať aj cenníky.“

V rámci novely zákona o energetike, ktorú Ministerstvo hospodárstva SR z dôvodu naliehavosti predložilo do skráteného pripomienkového konania, však rezort navrhuje povinnosť pre dodávateľov elektriny a plynu zverejniť cenník pre odberateľov, ktorí odoberajú elektrinu alebo plyn za cenu nepodliehajúcu cenovej regulácii do 30. novembra na nasledujúci kalendárny rok a aktualizovať ho pravidelne aspoň raz za tri mesiace v závislosti od vývoja nákladov na zabezpečenie dodávky elektriny alebo dodávky plynu pre koncových odberateľov elektriny a koncových odberateľov plynu na svojom webovom sídle. Zároveň má dodávateľ elektriny alebo plynu informovať úrad o mieste zverejnenia tohto cenníka. Samotná dôvodová správa neposkytuje bližšie odôvodnenie pre tento krok.

Zmeny na vyúčtovacej faktúre

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať