Plán obnovy: MH SR zrušilo výzvu na modernizáciu bioplynových staníc

30. 11. 2022

Len niekoľko dní pred uzavretím zrušil rezort hospodárstva vyhlásenú výzvu na modernizáciu a transformáciu bioplynových staníc. Na projekty transformácie na biometán totiž aktuálne nemôže vyplatiť peniaze. Obratom však plánuje opäť vyhlásiť výzvu za 10 miliónov eur aspoň na časť projektov. Problémov, ktoré aktuálne trápia slovenské bioplynky, je pritom viac než dosť.

Zdroj: Wikimedia Commons, Licencia Creative Commons

Ministerstvo hospodárstva informovalo, že aktuálne nemôže poskytnúť financie alokované pre projekty zamerané na transformáciu existujúcich bioplynových staníc na biometánové stanice (projekty typu B podľa výzvy) z dôvodu pretrvávajúceho procesu aktualizácie Plánu obnovy a odolnosti SR a súvisiacich záväzných dokumentov, ktorým je dotknutý aj Komponent 1 - Obnoviteľné zdroje energie a energetická infraštruktúra a príslušná Investícia 2 - repowering bioplynových staníc.

Už od jari tohto roka prebiehajú rokovania s Európskou komisiou o aktualizácii Plánu obnovy a znížení celkovej alokácie. Brusel v máji predstavil iniciatívu REPowerEU. Jej súčasťou je aj vodíkovo - biometánový akčný plán, ktorý má prispieť k zvýšeniu produkcie biometánu v EÚ do roku 2030 na úroveň 35 miliárd metrov kubických. Práve domáca výroba biometánu ako obnoviteľného zdroja energie je vnímaná ako jeden z dôležitých nástrojov znižovania závislosti na fosílnom zemnom plyne, ktorý sa dovážal najmä z Ruska. Na Slovensku bola tento rok do prevádzky spustená prvá a zatiaľ jediná biometánová stanica v Jelšave.

Vyhlásenie výzvy, z ktorej 10 miliónov eur malo smerovať práve na transformáciu súčasných bioplyniek na biometánové stanice, jasne zapadalo to tejto stratégie.

Zdĺhavé rokovania o aktualizácii slovenského Plánu obnovy narúšajú zámery investorov do biometánu. Pôvodné znenia záväzných dokumentov schválené ešte v lete 2021 totiž s finančnou podporou biometánu nepočítajú.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať