Jerguš Vopálenský: Rozvoj biometánu na Slovensku čaká revolučná cesta

15. 2. 2024

Spoločnosť SPP - distribúcia očakáva pripojenie 5 biometánových staníc, ktoré splnili technické podmienky. Atraktivitu pre investorov zvyšuje aj register obnoviteľných plynov, ktorý umožňuje obchodovanie so zárukami pôvodu pre biometán v rámci Európy. Dopyt po zárukách stimulujú najmä firmy zo sektoru dopravy, ktoré potrebujú splniť povinné podiely biozložky v plynných palivách.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovensko má potenciál nahradiť biometánom približne desatinu súčasnej spotreby zemného plynu. Zatiaľ jediná biometánová stanica na Slovensku sa nachádza v Jelšave. V prevádzke je od roku 2021, pričom bioplyn, ktorý sa dočisťuje na biometán, sa vyrába z biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu a následne vtláča do distribučnej sústavy.

Z viac než stovky existujúcich bioplyniek na území SR spĺňa kritéria transformácie na biometán zhruba tretina. Potenciálni investori sa však dlhodobo sťažujú na regulačné a investičné bariéry - kľúčovou je investícia do technológie na úprava bioplynu na kvalitu plynu (upgrading). Pri inštalovanom výkone 1 MW si môže vyžiadať investíciu 1,5 až 2 mil. eur. 

Revolučná, nie evolučná cesta rozvoja

Pozitívnym stimulom pre ďalší rozvoj biometánového trhu na Slovensku je okrem výzvy z Plánu obnovy na transformáciu bioplyniek aj spustenie registra obnoviteľných plynov spoločnosti SPP- distribúcia. „Máme 5 projektov, s ktorými máme uzatvorenú zmluvu o pripojení a vydané technické podmienky,“ uviedol na diskusii platformy ENERGOKLUB Jerguš Vopálenský, vedúci rozvoja sieťového obchodu spoločnosť SPP - distribúcia. 

V prípade jednej stanice pôjde o úplne novú prevádzku priamo v Bratislave, v prípade ďalších štyroch je v pláne ich konverzia existujúcich bioplyniek na biometán. Novému biznisu sú naklonení aj zahraniční investori, čo potvrdila aj výzva z Plánu obnovy. „Rozvoj biometánového trhu v nasledujúcich štyroch rokoch bude relatívne razantný,“ dodal.

O záruky pôvodu pre biometán je v Európe veľký záujem napriek relatívne vysokej cene. „Spoločnosti v západnej Európe v sektore dopravy, ktoré dodávajú plynné biopalivá, potrebujú ovplyvniť podiely obnoviteľnej plynnej biozložky. Inak im hrozia pokuty za neplnenie. Platí to pre rozvinuté trhy, kde je veľké percento podielu CNG (stlačený zemný plyn) dopravy, napr. Taliansko, čiastočne aj Nemecko, Dánsko a Holandsko,“ vysvetlil Vopálenský. Zástupcovia týchto trhov zisťujú objemy dostupného biometánu v krajinách strednej a východnej Európy. „V súčasnosti dopyt výrazne predbieha ponuku,“ doplnil.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Ďalším významným hýbateľom ceny je dekarbonizácia systémov centrálneho zásobovania plynom (CZT). Pre subjekty, ktoré sa zaujímajú o záruky pôvodu pre biometán, preto nie je z pohľadu ceny rozhodujúce porovnanie so zemným plynom. „Rozhodujú sa podľa toho, koľko stojí biometán v porovnaní s inou metódou dekarbonizácie,“ vysvetlil ďalej Jerguš Vopálenský. „Sú ochotní dať rádovo viac za biometán než je súčasná cena zemného plynu.“

Počas prvých šiestich mesiacov ostrej prevádzky registra obnoviteľných plynov boli vydané záruky pôvodu pre biometán, ktorý vyrobila spoločnosť PM, s.r.o. vo svojej prevádzke v Jelšave v celkovom objeme 29 122 MWh. Ročná produkcia prevádzky je 6 miliónov kubíkov biometánu. Ďalších 700 MWh záruk pôvodu pre biometán sa importovalo zo zahraničia.

Na elektronický prevod vydaných záruk pôvod medzi jednotlivými majiteľmi účtov v registroch šiestich štátov, ktoré sú zapojené do iniciatívy, využíva firma clearingovú platformu ERGaR Hub. Účastníkmi sú registre Nemecka, Rakúska, Holandska a Dánska. Export záruk pôvodu je možný aj do Veľkej Británie (import záruk už možný nie je). 

Platforma je založená na fínskom systéme G-REX od dodávateľa Grexel. ERGaR Hub je vybudovaný na štandarde Asociácie vydavateľských orgánov (AIB), ktorý využíva aj firma OKTE pri vydávaní záruk pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET. Na rozdiel od OKTE, SPP – distribúcia zatiaľ nie je členom AIB, ani nie je pripojená do databázy AIB. Jerguš Vopálenský upozornil, že v Európe prebieha súboj medzi platformou ERGaR a AIB, v rámci ktorého slovenský distribútor nemá žiadnu preferenciu. Ak by však AIB zvíťazilo, register by bol s ním  kompatibilný. „Bolo by dobré, keby v Európe fungoval iba jeden štandard,“ dodal.

Zdroj: SPP - distribúcia, a.s.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať