Vydali prvé záruky. Ako sa rozbieha register obnoviteľných plynov?

15. 1. 2024

Za prvý polrok fungovania slovenského registra obnoviteľných plynov, ktorý prevádzkuje SPP – distribúcia, boli vydané záruky pôvodu pre bioplyn v celkovom objeme takmer 30.000 MWh. Väčšina sa zobchodovala na európskej platforme. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Firma SPP – distribúcia spustila 1. júna 2023 do prevádzky register obnoviteľných plynov. Povinnosť zriadiť a prevádzkovať register vyplynula pre prevádzkovateľa distribučnej siete z novely zákona o podpore OZE a VÚ KVET, ktorá zavŕšila prevzatie zimného balíka EÚ do slovenskej legislatívy. Novelizácia z decembra 2022 zadefinovala termín obnoviteľný plyn. 

Záruka pôvodu je doklad, ktorý potvrdzuje, že pri výrobe 1 MWh bola použitá elektrina z OZE. Register je elektronický systém, ktorý umožňuje vydávanie, prevod a uplatnenie záruk pre obnoviteľné plyny v celoeurópskom priestore. Register SPP – distribúcia je súčasťou ERGaR Hub, do ktorého sú zapojené registre Nemecka, Rakúska, Holandska a Dánska.

Primárne sa má register SPP - distribúcia využívať na biometán, ale pokrýva tiež bioplyn, skládkový plyn, plyn z čističiek odpadových vôd a syntetický plyn, ale aj obnoviteľný vodík. Záruky sa vytvárajú na základe údajov z merania na vstupe do distribučnej siete.

Registrom obnoviteľných plynov dochádza k integrácii všetkých účastníkov trhu. Každý jeden z nich, či už výrobca, dodávateľ alebo odberateľ musí mať vlastný účet v informačnom systéme. Platnosť vydanej záruky je 12 mesiacov od dátumu výroby obnoviteľného plynu.

Záruka obsahuje informácie o zdroji energie, z ktorého bol obnoviteľný plyn vyrobený, vrátane dátumu, lokality alebo technologického procesu. Ku každej vydanej záruke pôvodu je priradené vlastné identifikačné číslo. V rámci registra sú vedené podrobné informácie o prevodoch medzi jednotlivými držiteľmi účtov, uplatnení alebo zrušení záruk pôvodu. 

Štatistiky registra obnoviteľných plynov za prvý polrok 2023

Výrobcovia obnoviteľných plynov, prevádzkovatelia biometánových staníc, dodávatelia a odberatelia plynu, ale aj orgány dozoru si musia v rámci registra zriadiť otvorené účty. SPP – distribúcia aktuálne eviduje 1 výrobcu (spoločnosť PM, s.r.o.), 7 obchodníkov so zárukami pôvodu (medzi inými napríklad spoločnosť SPP, a.s. a ZSE, Energia, a.s.), 3 odberateľov plynu (Tepláreň Považská Bystrica. s.r.o., SPP CNG s.r.o. a Veolia Komodity Slovensko, s.r.o.) a 3 dozorné orgány (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, MŽP SR a SHMÚ).

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať