OKTE má nový prevádzkový poriadok

2. 10. 2019

ÚRSO schválilo organizátorovi trhu s elektrinou nový prevádzkový poriadok, ktorý bol doplnený predovšetkým v súvislosti so zúčtovaním podpory výroby elektriny. Účinný je od 1. októbra 2019.

Zdroj: Freepik

Na základe novelizovanej primárnej legislatívy bude OKTE s účinnosťou od začiatku budúceho roka vykonávať nové činnosti. Zmeny v prevádzkovom poriadku sa týkajú obzvlášť oblasti poskytovania údajov smerom k OKTE a podrobností zúčtovania podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnou kogeneráciou. Doplnil sa rozsah evidovaných a poskytovaných údajov, upravili state týkajúce sa sprístupňovania denného vyhodnotenia denného trhu účastníkom krátkodobého trhu prostredníctvom IS OKTE.

V dokumente predovšetkým pribudli nové body 7.2. – 7.4.10.2.

Kapitola týkajúca sa podpory elektriny doplatkom bola doplnená o základné princípy zúčtovania podpory doplatkom, podrobnosti výpočtu výšky doplatku v €/MWh a podpory doplatkom v eurách, sprístupnenie podkladov pre podporu doplatkom výrobcovi elektriny, podmienky vyúčtovania a úhrady podpory doplatkom a tiež postup pri reklamáciách podkladov pre podporu. Obdobné náležitosti boli doplnené aj do kapitoly týkajúcej sa podpory elektriny príplatkom, ktorý je novou formou podpory na základe výsledkov tendrov.

Taktiež kapitola vzťahujúca sa k podpore elektriny výkupom obsahuje základné princípy zúčtovania podpory výkupom elektriny, informácie o uzatváraní zmluvy o povinnom výkupe elektriny a prevzatí zodpovednosti za odchýlku, podrobnosti výpočtu množstva vykúpenej elektriny aj výpočtu výšky platby za vykúpenú elektrinu. Zároveň boli doplnené ustanovenia o sprístupnení podkladov na fakturáciu za vykúpenú elektrinu, fakturačné podmienky a platobné podmienky pre fakturáciu a postup pri reklamáciách podkladov a faktúr.

Nová príloha v prevádzkovom poriadku obsahuje metodiku pre stanovenie ¼-hodinových hodnôt výroby elektriny na svorkách generátora zariadenia na výrobu elektriny v prípade zariadenia s inštalovaným výkonom do 100 kW vrátane, pre ktoré nie sú k dispozícii ¼-hodinové hodnoty výroby elektriny na svorkách generátora.

Mohlo by vás zaujímať