O pečiatku prioritného projektu EÚ v oblasti vodíka zabojuje aj Eustream

14. 2. 2023

Šancu dostať sa do premiérového zoznamu projektov spoločného záujmu EÚ v oblasti vodíka majú aj slovenské spoločnosti Eustream a Nafta. Finálny zoznam úspešných kandidátov plánuje Európska komisia predstaviť na jeseň 2023.

Zdroj: Freepik

Európska komisia (EK) spustila konzultáciu do vôbec prvého zoznamu projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti vodíkovej infraštruktúry a elektrolyzérov. O štatút prioritného projektu, vďaka ktorému sa ich realizátorom otvoria lukratívne možnosti spolufinancovania, ale taktiež výhodnejšieho postavenia v povoľovacích a administratívnych procesov, sa uchádzajú aj slovenské spoločnosti patriace do portfólia holdingu EPH, Eustream a Nafta, ktoré predložili viacero projektov zameraných na prepravu a skladovanie vodíka.

Konzultácia EK je otvorená do 16. marca 2023. Zoznam úspešných projektov PCI bude zverejnený a prijatý ako delegovaný akt v novembri 2023. Dovtedy bude v rámci etáp prebiehať vyhodnocovanie projektov podľa revidovaného nariadenie o transeurópskych energetických sieťach (TEN-E). V rámci nich poskytne stanovisko aj agentúra ACER. 

Ktoré vodíkové projekty zo Slovenska zabojujú o štatút PCI?

 

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať