Na premenu uhoľných a priemyselných oblastí môžeme mať z EÚ oveľa viac peňazí

8. 6. 2020

Z rozšíreného európskeho Fondu pre spravodlivú transformáciu, ktorý je určený na investície v uhoľných a priemyselných regiónoch, môže Slovensko získať takmer miliardu eur namiesto 162 miliónov eur avizovaných v januári tohto roka. Až osem miliárd eur by mohlo dostať susedné Poľsko.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a.s.

V rámci plánu pre obnovu ekonomiky po pandémii, ktorý Európska komisia (EK) ohlásila 27. mája, sa okrem iného navrhlo zvýšenie objemu peňazí v novom Fonde pre spravodlivú transformáciu (Just Transition Fund) z pôvodných 7,5 miliardy eur až na 40 miliárd eur.

Fond je jedným z troch pilierov transformačného mechanizmu EÚ pre niektoré regióny, v ktorých sa očakávajú najnáročnejšie štrukturálne reformy, a má slúžiť na podporu investícií pod hlavičkou európskeho ekologického dohovoru. Ďalšími piliermi sú schéma na spravodlivú transformáciu v rámci Programu InvestEU a úverový nástroj pre verejný sektor. Po novom Brusel očakáva sa, že celý tento mechanizmus v Európe zmobilizuje verejné a súkromné investície vo výške aspoň 150 miliárd eur.

Väčší balík na fond

K pôvodným 7,5 miliardám eur navrhla EK dodatočné financovanie Fondu pre spravodlivú transformáciu v objeme 2,5 miliardy eur z budúceho viacročného rozpočtu EÚ a 30 miliárd eur z programu Next Generation EU.

Finančné prostriedky sa majú použiť na zmiernenie sociálno-ekonomických dôsledkov zelenej transformácie v najviac postihnutých regiónoch. Použiť sa môžu na podporu rekvalifikácie pracovníkov, pomoc malým a stredným podnikom pri vytváraní nových príležitostí a na celkovú diverzifikáciu hospodárskej činnosti v oblastiach, ktoré sú tradične závislé najmä na uhoľnom sektore alebo ťažkom priemysle (najmä oceliarskom a chemickom). Smerovať však môžu aj na ekologickú modernizáciu dopravnej infraštruktúry, napr. veľkých prístavov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať