Mochovce: Revízia harmonogramu aj rozpočtu dostavby a vyšetrovanie podvodov

16. 4. 2019

Rozpočet dostavby nových blokov elektrárne Mochovce sa má zvýšiť o ďalších 270 miliónov eur. Posúva sa aj termín spustenia 3. bloku. Štát bude podľa ministra Petra Žigu požadovať personálne vyvodenie zodpovednosti v Slovenských elektrárňach. V súvislosti s projektom má plné ruky práce aj NAKA. 

Zdroj: Slovenské elektrárne, a.s.

Spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) potvrdila, že súčasný rozpočet projektu dostavby atómovej elektrárne v Mochovciach vo výške 5,4 miliardy eur nebude stačiť. Chce ho navýšiť o ďalších 270 miliónov eur, čo predstavuje 5-percentné navýšenie celkových nákladov. Dôvodom je oneskorenie oproti doterajšiemu harmonogramu.

SE v tlačovej správe uviedli, že financovanie navýšenia rozpočtu bude plne pokryté väčšinovým akcionárom Slovenských elektrární, spoločnosťou Slovak Power Holding B.V. Rovnaký podiel v nej majú česká firma EPH a taliansky Enel.

Čakanie možno až osem mesiacov

„Je samozrejme sklamaním posun harmonogramu,“ konštatoval generálny riaditeľ SE Branislav Strýček. „Kým nebudeme mať všetky potrebné povolenia, palivo nebudeme zavážať, aj keď bude stavba plne technicky pripravená.“

Strýček dodal, že v najhoršom prípade budú musieť čakať na vydanie povolení potrebných na zavezenie paliva až osem mesiacov od momentu, kedy bude stavba na zavážanie paliva po technickej stránke pripravená.

Spoločnosť očakáva technickú pripravenosť 3. bloku na zavezenie paliva v priebehu leta 2019. Konkrétny termín uvádzania do prevádzky však závisí od priebehu povoľovacieho procesu, na ktorý môžu mať významný vplyv predpokladané obštrukcie účastníkov konania, najmä rakúskej protijadrovej organizácie Global 2000.

Poslanci strany SMER-SD už predložili poslanecký návrh novely atómového a stavebného zákona, ktorým chcú povoľovacie procesy urýchliť.

Žiga: Budeme žiadať personálne vyvodenie zodpovednosti

K téme mal dnes tlačovú konferenciu aj minister hospodárstva Peter Žiga. Štát podľa neho požiadal väčšinového akcionára o stretnutie, ktoré by sa malo uskutočniť 29. apríla 2019. „Budeme požadovať  personálne vyvodenie zodpovednosti priamo v riadení Slovenských elektrární,“ povedal Žiga. „Štát v žiadnom prípade nebude participovať na financovaní,“ zdôraznil s tým, že zástupcovia štátu budú požadovať presný termínový plán o tom, ako si väčšinový akcionár predstavuje dokončenie tretieho bloku.

Kým sa jadrová elektráreň v Mochovciach nedokončí, štátu ako akcionárovi nie sú vyplácané dividendy. „Banky, ktoré to financujú, tiež majú nejaké očakávania návratnosti úverov,“ dodal Žiga, ktorý poukázal aj na aktuálny trend rastúcich cien elektriny na svetových trhoch. „Očakávam, že do desiatich rokov by sme mohli vidieť dividendy,“ uzavrel. 

Horúca hydroskúška

Slovenské elektrárne ukončili horúcu hydroskúšku. Oproti harmonogramu trvala o mesiac a pol dlhšie najmä z dôvodu neplánovanej falošnej aktivácie hasiaceho systému. Po ukončení prebiehajúcej veľkej revízie bude blok pripravený na pokračovanie do etapy aktívnych skúšok s palivom.

Celý priebeh horúcej hydroskúšky sledovali inšpektori Úradu jadrového dozoru (ÚJD). Finálne stanovisko vydá ÚJD po posúdení požadovaných analýz a záverečného vyhodnotenia programu skúšky verifikovanej vedeckým vedením spúšťania.

Ďalšie testy

Slovenské elektrárne po horúcej hydroskúške úspešne vykonali aj takzvanú integrálnu skúšku pevnosti a tesnosti hermetickej zóny 3. bloku. Pri tomto teste sa hermetická zóna, ktorú tvorí železobetónová konštrukcia budovy primárneho okruhu so stenami hrubými 1,5 metra, natlakovala na 150 kilopascalov (úroveň tlaku vody v hĺbke 15 metrov) a merala sa pevnosť stien a stropov na hranici hermetickej zóny a jej odolnosť voči únikom plynov.

Spoločnosť už vykonala aj funkčné skúšky zariadení primárneho okruhu a sekundárneho okruhu, skúšky bezpečnostných systémov, vzduchotechniky, elektročastí, systémov kontroly a riadenia, ako aj ďalších systémov. Preverili aj systémy a opatrenia vyplývajúce zo záťažových testov. Odborníci porovnávali všetky získané údaje s údajmi v projektovej a sprievodnej dokumentácii zariadení.

Svetlo na konci tunela?

Na stavbe v súčasnosti pracuje viac ako 3500 zamestnancov a dodávateľov, z toho približne dve tretiny na treťom bloku a zvyšok na štvrtom bloku. Tretí blok je dokončený na 98,8 % a štvrtý na 84,6 %.

„Dobrou správou je, že súčasná cena elektriny na burzách vytvára všetky predpoklady na to, aby spoločnosť Slovenské elektrárne po uvedení oboch blokov do prevádzky dosahovala výborné hospodárske výsledky, splatila úvery a začala akcionárom vyplácať dividendy,“ uviedol šéf elektrární Branislav Strýček.

Vyšetrovanie podvodov

V pondelok 15. apríla 2019 v súvislosti s dostavbou Mochoviec zasahovala aj Finančná polícia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Na letisku v Bratislave zadržala občana Talianska, ktorého obvinila z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Okrem tohto zadržaného vzniesol vyšetrovateľ Špecializovaného tímu národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinenie ešte voči ďalšiemu občanovi Talianska. Podľa medializovaných informácií sú obvinenými osobami bývalí šéfovia SE Paolo Ruzzini a Nicola Cotugno. Ich konaním súvisiacim s hospodárením s majetkom elektrární vznikla podľa polície škoda viac ako 22 miliónov eur.

Policajti ešte v lete 2014 uskutočnili raziu v SE, ktorá mala byť súčasťou vyšetrovania vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Neskôr NAKA uskutočnila raziu aj v súvislosti s prevádzkou vodnej elektrárne Gabčíkovo a napokon v roku 2016 kvôli vyšetrovaniu dodávateľských firiem pre dostavbu 3. a 4. bloku Mochoviec.

Mohlo by vás zaujímať