Vojany zatvoria v prvom kvartáli 2024. Vyraďovanie vyjde Slovenské elektrárne na milióny eur

27. 11. 2023

Transformácia na nový druh paliva nenaplnila očakávania. Slovenské elektrárne plánujú ukončiť prevádzku  tepelnej elektrárne vo Vojanoch už koncom prvého kvartálu 2024. Nepôjde o lacnú záležitosť. Na tento účel si firma vytvára finančnú rezervu. V hre je však viacero možností ako využiť existujúci areál. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Prevádzka elektrárne vo Vojanoch nie je v dôsledku trhového a regulačného prostredia na Slovensku dlhodobo udržateľná. Kým osud elektrárne v Novákoch bol spečatený už dávnejšie, v prípade druhej tepelnej elektrárne prijali Slovenské elektrárne rozhodnutie o jej budúcnosti relatívne nedávno. „Chystáme sa zavrieť dve zostávajúce tepelné elektrárne v našom portfóliu. Jednu ku koncu tohto roka, druhú na konci prvého štvrťroka 2024,“ informoval Robert Jambrich, vedúci medzinárodných vzťahov, európskych záležitostí a životného prostredia na konferencii Central European Energy Conference.

Elektráreň vo Vojanoch historicky spaľovala primárne čierne uhlie. V ostatných rokoch sa pritom Slovenské elektrárne (SE) pustili do rozsiahleho projektu jej ekologizácie. V súčasnosti disponuje zdroj dvojicou fluidných kotlov s inštalovaným výkonom 2x110 MW, ktoré prešli na spoluspaľovanie biomasy a neskôr aj triedeného druhotného paliva. Tuhé druhotné palivo je certifikované a upravené zo spaľovateľných odpadov bez biologických zložiek.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Ako sa SE pripravujú na vyraďovanie a likvidáciu tepelných elektrární

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať