Koniec šedej zóny? Legislatíva otvára dvere rozvoju batériových systémov

21. 7. 2022

Aká bude úloha batériových úložísk v energetickom mixe štátov? Aj o tom sa diskutovalo na nedávnej konferencii Česko-slovenské energetické fórum v Prahe.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

V oblasti skladovania energie je situácia na Slovensku a v ČR relatívne podobná. V súčasnosti sa v obidvoch krajinách dokončuje transpozícia európskych smerníc, ktorý ukončí doterajšie legislatívne vákuum. No napriek neexistencii pravidiel je už v súčasnosti v prevádzke viacero projektov. Podľa predsedu Slovenskej batériovej aliancie (SBaA) Mariána Smika nájdeme v SR batériové úložiská inštalované za meračom (behind-the-meter), ktoré sú dnes akousi „šedou zónou“ pre firmy, ktoré neodradili ani chýbajúce pravidlá a rozhodli sa investovať do nových technológií bez vidiny obrovských výnosov. Batériové systémy primárne slúžia na ukladanie elektriny zo slnečnej energie, v prípade dodávateľov napríklad na optimalizáciu odchýlky. 

Od investičného rizika k rentabilným projektom

Podobných "stand alone" batériových úložísk je však v susednom Česku výrazne viac. Ako informoval na nedávnej konferencii Česko-slovenské energetické fórum v Prahe Jan Fousek, riaditeľ tamojšej Asociácie pre akumuláciu energie (AKU-BAT CZ), už dnes je schválených ďalších 100 MWh projektov v rámci podporných programov, najmä Modernizačného fondu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať