ENERGOFÓRUM: Trh s elektrinou je veľmi dynamický a biznis model sa mení

27. 10. 2023

Nové možnosti výroby elektriny, uskladňovania, zdieľania aj agregácie za účelom optimalizácie potrieb sa v segmente firiem aj domácností dostávajú do praxe aj na Slovensku. Zástupcovia energetických firiem diskutovali spolu s regulátorom a účastníkmi konferencie ENERGOFÓRUM® o potenciáli nových činností na trhu ako je akumulácia a agregácia aj o pretrvávajúcich obmedzeniach.

Podľa predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa v súčasnosti prebieha v elektroenergetike mini-revolúcia - z centralizovaného systému s veľkými elektrárňami a prevádzkovateľmi sústav sa posúvame ďalej. „Odberatelia získali veľké množstvo práv, ale i povinností, možností byť súčasťou energetického trhu, nájsť si svoj spôsob optimalizácie využitia energie aj jej výroby,“ uviedol Juris počas diskusného panelu "Akumulácie energie a hľadanie flexibility". 

Predseda predstavenstva ZSE Energia Juraj Krajcár vysvetlil, že dnes už nie je pre podnikanie v energetike potrebné mať k dispozícii veľké CAPEXové zdroje, stačia menšie. Zároveň je treba myslieť na OPEXové zdroje, na významne získali najmä softvérové riešenia a dátové toky. „Biznis model sa výrazne mení. Pri konzultáciách so zahraničím prídete na to, že trh je v neuveriteľnej dynamike. Vytvárajú sa dva súbežné svety – starý, konvenčný a nový energetický svet. Zmena je nenávratná a je na nás, ako sa zariadime na lokálnom aj na širšom trhu,“ poznamenal šéf ZSE Energia.

Batérie pribúdajú

Podľa údajov Slovenskej batériovej aliancie (SBA) sú už v súčasnosti na Slovensku nainštalované batériové systémy s kapacitou 27,5 MWh, z toho viac než polovica sú samostatne stojace úložiská slúžiace najmä na poskytovanie podporných služieb. Vo výstavbe sú ďalšie batérie s kapacitou približne 31 MWh. Tieto objemy kapacít prekračujú potreby primárnej regulácie na Slovensku.

Marián Smik z SBA potvrdil, že batériové inštalácie u nás sa reálne využívajú najmä v kombinácii s fotovoltickým zdrojom, a to aj v domácnostiach, slúžia na optimalizáciu odberného miesta z pohľadu regulácie odchýlky, prípadne aj na vnútrodenné obchodovanie. Taktiež sa využívajú spolu s inštaláciou zdroja na splnenie technických podmienok pri aktivácii podporných služieb (aFRR), prípadne aj na primárnu reguláciu (FCR), na reguláciu napätia aj na riešenie tokov jalovej elektriny na úrovni distribučnej sústavy.

Roman Pavlík zo spoločnosti MTS, ktorá v Liptovskom Mikuláši vyrába batériové systémy poukázal na veľký potenciál ich využitia v rámci komunít, keďže batérie je možné agregovať do väčších celkov. „Taktiež elektromobily majú s rastúcim počtom dopad na prevádzku distribučných sústav, ktoré môžu byť ešte zastarané. Aj tu vidíme priestor pre využitie batérií,“ uviedol Pavlík.

Juraj Krajcár potvrdil, že v skupine ZSE testujú batériové úložiská spolu s nabíjačkami pre elektromobily na optimalizáciu nákladov na rezervovanú kapacitu smerom k distribučnej spoločnosti.

Regulačný úrad sa zase podľa slov jeho predsedu snaží vytvoriť priestor pre široké využitie bateriek. Z pohľadu platby za prístup sa napríklad eliminoval double charging pri odbere elektriny zo sústavy aj odovzdávaní do sústavy. „Priebežne sledujeme prvé skúsenosti a reagujeme v rámci novelizácie príslušnej legislatívy,“ uviedol Juris.

Okrem témy inštalácie nových batériových systémov sa v rámci panelovej diskusie riešila aj otázka ich recyklácie. Roman Pavlík potvrdil, že z pohľadu chemického zloženia batérie vydržia 10 aj 15 rokov, niektoré aj 20 rokov, v závislosti od využívania cyklických operácií. Automobilky ponúkajú na rôzne testovanie second-life batérie z eektromobilov, aby sa využili v iných segmentoch, napr. v domácnostiach popri fotovoltike, na peak shaving. Po úplnom využití kapacity batérií je navyše možné články vybrať a chemické látky použiť aj napríklad pri výrobe hnojiva.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať