Doplatok na elektrinu z domáceho uhlia zásadne stúpne

11. 12. 2019

Slovenské elektrárne dostanú na výrobu elektriny v Novákoch podstatne vyšší doplatok. Od 1. 1. 2020 ho regulátor prevádzkovateľovi oproti súčasnosti zvýšil až o 56 %.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a. s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozhodol o značnom navýšení pevnej ceny doplatku na domáce uhlie, ktoré spaľujú Slovenské elektrárne v Novákoch. Na túto dotáciu sa skladajú všetci odberatelia elektriny prostredníctvom tarify za prevádzkovanie systému. V budúcoročnej tarife, ktorá má podľa predsedu ÚRSO klesnúť, sa tak podiel zložky súvisiacej s dotovaním uhlia, zvýši. 

Uhlie, ktoré pochádza od firmy Hornonitrianske bane Prievidza, nie je vzhľadom na vysoké náklady a nízku výhrevnosť, konkurencieschopné. Vláda však v decembri 2018 rozhodla o všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) z dôvodu zaistenia dodávok elektriny v uzlovej oblasti Bystričany až do čias ukončenia rozsiahlej rekonštrukcie miestnej elektrizačnej sústavy. Nadviazala tak na predchádzajúci VHZ, podľa ktorého sa ťažba a spaľovanie tohto uhlia dotovalo ešte od roku 2005. Ministerstvo hospodárstva vydalo nové rozhodnutia na konci leta.  

Nové uznesenie vlády a kompenzačný mechanizmus s časovým obmedzením do roku 2023 tentokrát odobrila aj Európska komisia. Tá v predmetnom rozhodnutí na základe údajov od ministerstva hospodárstva predpokladala rozpočet notifikovanej štátnej pomoci vo výške 118 miliónov eur ročne a stanovila každoročnú revíziu kompenzácie elektrárňam.

Zmena vyhlášky a vstupných parametrov

V rámci poslednej novelizácie cenovej vyhlášky sa na pretras dostali náklady a zisk súvisiaci s Novákmi. ÚRSO najprv chcelo obmedziť výšku primeraného zisku Slovenských elektrární pri výrobe vo VHZ na maximálne 5 miliónov eur. Od tohto návrhu napokon regulátor ustúpil. Navyše sa do schváleného nového znenia vyhlášky dostalo aj ustanovenie, podľa ktorého už výšku plánovaného primeraného zisku neovplyvňujú náklady na nákup emisných kvót a priemerná cena dodávky výrobcu sa už neviaže na cenu elektriny na straty.

Výsledkom týchto regulačných úprav, zvýšenia cien emisných kvót na trhu, dohodnutých nákladov na nákup domáceho hnedého uhlia, na obstaranie mazutu a tiež plánovaného objemu elektriny na budúci rok je zvýšenie doplatku až o 56,12 %.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať