ÚRSO: TPS sa budúci rok zníži o viac než 2 eurá

5. 12. 2019

Predseda regulačného úradu dnes potvrdil, že tarifa za prevádzkovanie systému klesne budúci rok asi o 9 %. Takmer 18 miliónov eur má ísť na splatenie historického deficitu regionálnym distribútorom.

Zdroj: sféra, a.s.

Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek uviedol, že tarifa za prevádzkovanie systému, prostredníctvom ktorej odberatelia elektriny dotujú výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnou kogeneráciou (VÚ KVET) a spaľovanie domáceho uhlia, a je významnou zložkou koncovej ceny elektriny, klesne od 1. januára 2020 zo súčasnej hodnoty 25,988 €/MWh na úroveň 23,621 €/MWh.

Zdroj: údaje TPS
K zníženiu tejto tarify prispelo najmä zvýšenie ceny silovej elektriny na burze, keďže sa tým znížila výška druhej zložky výkupných cien, a to doplatku financovaného odberateľmi z TPS.

Pri cenotvorbe však podľa šéfa ÚRSO zohľadnili aj čiastočné splatenie historického dlhu, ktorý evidujú doterajší výkupcovia a zúčtovatelia podpory pre OZE a VÚ KVET, t. j. prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav. V nákladoch to predstavuje sumu 17,987 miliónov eur, ktoré ÚRSO zohľadnil pri znížení dlhu.

K ďalšiemu zníženiu deficitu by malo podľa Jahnátka prispieť ministerstvo hospodárstva, s ktorým sa dohodli, že presadí takéto zníženie na vláde, avšak dosiaľ sa tak nestalo. ÚRSO podľa neho súhlasilo so splácaním dlhu maximálne vo výške do 10 % ročne. „Inak by hrozil nárast [TPS] asi o 18 €/MWh,“ uviedol Jahnátek.

Predseda ÚRSO dodal, že keby pokračoval doterajší systém výkupu a zúčtovania podpory, systém by sa vyrovnal asi v roku 2025. Aktuálny dlh voči distribútorom odhadol na 340 miliónov eur. Splatenie dlhu, ktorý si nárokujú distribučky, sa už dokonca rieši súdnou cestou.

Pri určovaní výšky TPS zohráva rolu aj objem koncovej spotreby elektriny na Slovensku. Čím je totiž spotreba vyššia, tým sa tarifa rozpočítava na väčší objem. Pre budúci rok však ÚRSO ráta so znížením spotreby elektriny, a to asi o 262 GWh. Dôvodom je podľa Jahnátka najmä vývoj u veľkoodberateľov (podnikov), čo potvrdzuje spomalenie ekonomického rastu. Zníženie svojej produkcie až do 20 % oznámil napríklad výrobca hliníka Slovalco.

Mohlo by vás zaujímať