Brusel súhlasí. E.ON kúpi časť innogy

17. 9. 2019

Európska komisia potvrdila, že nemecká energetická skupina E.ON môže prevziať časť majetku spoločnosti innogy. Predtým však musí splniť niekoľko podmienok.

Zdroj: Freepik

Brusel schválil prevzatie biznisu spoločnosti innogy v oblasti distribúcie a zákazníckych riešení a tiež predaj určitých aktív na výrobu elektriny koncernom E.ON. Najprv však musí naplniť niekoľko záväzkov, ktoré E.ON ponúkol.

Od marca 2019 Komisia hĺbkovo skúmala návrh rozsiahlej energetickej fúzie a jej možný vplyv na hospodársku súťaž v Európe. Dohoda medzi E.ON a RWE predstavuje zložitý proces výmeny biznis aktív. Jeho výsledkom má byť posilnenie postavenia RWE v oblasti výroby elektriny vrátane segmentu obnoviteľných zdrojov energie a na veľkoobchodnom trhu. E.ON sa chce naopak sústrediť predovšetkým na distribúciu a maloobchodný predaj energií.

RWE už koncom februára tohto roka získala od Bruselu súhlas na odkúpenie aktív na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov a jadra od koncernu E.ON.

Európska komisia sa obávala toho, že transakcia v pôvodne predloženej podobe značne obmedzí súťaž na niektorých trhoch, a to najmä v Nemecku, Česku a Maďarsku.

Obavy v strednej Európe

V Nemecku by mohla narušiť konkurenčné prostredie v oblasti dodávky elektriny na účely vykurovania a tiež prevádzkovania nabíjacích staníc pre elektromobily. V Čechách sa Komisia zaujímala hlavne o maloobchodný predaj plynu všetkým odberateľom a tiež elektriny pre domácnosti a malé podniky, v ktorých obe firmy ostro súperia. V Maďarsku zase Brusel skúmal oblasť maloobchodného predaja elektriny pre neregulované podniky, keďže obe firmy patria medzi trojicu najväčších dodávateľov a konkurencia medzi nimi by sa tak vytratila.

„Je dôležité, aby si všetci Európania a podniky mohli kúpiť elektrinu a plyn za konkurenčné ceny. Dnes môžeme spoločnosti E.ON schváliť akvizíciu innogy, pretože záväzky, ktoré E.ON ponúkol, zabezpečia, že fúzia nebude mať za následok menší výber a vyššie ceny v krajinách, kde tieto spoločnosti pôsobia,“ uviedla v tlačovom vyhlásení Margrethe Vestager, komisárka EÚ pre hospodársku súťaž.

Ústupky v troch krajinách

E.ON preto Komisii navrhol niekoľko ústupkov, ktoré teraz musí uskutočniť.

V Nemecku sa musí zbaviť väčšiny zákazníkov, ktorým dodáva elektrinu na vykurovanie a v prípade rozhodnutia kupujúceho aj všetky aktíva potrebné na jeho účinné fungovanie na tomto trhu. Tiež musí ukončiť prevádzku 34 nabíjacích staníc pre elektromobily na nemeckých diaľniciach. V budúcnosti ich má prevádzkovať nová tretia strana.

V Maďarsku musí E.ON predať celý maloobchodný predaj elektriny neregulovaným zákazníkom vrátane všetkých aktív a zamestnancov.

Kompletný odpredaj maloobchodných aktivít v plynárenstve aj elektroenergetike má E.ON uskutočniť aj v susednej Českej republike. Podľa hovorcu spoločnosti innogy ČR Martina Chalupského, ktorý sa vyjadril pre agentúru ČTK, by mohol byť nový investor českej časti skupiny innogy známy v budúcom roku. Ako horúci kandidát sa javí spoločnosť MND, ktorú vlastní český miliardár Karel Komárek. Podľa portálu Euro.cz však má záujem aj austrálska finančná skupina Macquarie, ktorá už je polovičným vlastníkom v innogy Grid.

O slovo by sa mohol prihlásiť aj Slovenský plynárenský priemysel. Štátna firma začiatkom augusta oznámila, že v prípade predaja aktív medzi spoločnosťami E.ON a RWE v Česku aj Maďarsku by mali záujem rokovať o ich nadobudnutí.

Slovenské aktíva mimo mega transakcie

Európska komisia naopak v rámci svojho vyšetrovania nepotvrdila počiatočné obavy týkajúce sa Slovenska. Podľa Bruselu sa obe firmy tradične sústreďujú na odlišné regióny v rámci krajiny a súťažia medzi sebou len v obmedzenej miere.

„Komisia nenašla žiadne dôkazy o tom, že by firmy medzi sebou v budúcnosti výraznejšie súťažili, ak by k fúzii nedošlo,“ uviedla Európska komisia.

Ako sme informovali minulý týždeň, skupina Innogy sa medzitým dohodla s materským koncernom RWE o spätnom odpredaji VSE Holdingu a všetkých jeho dcérskych firiem. Pod túto značku holding patril do septembra 2016. Firmy nezverejnili cenu za tento obchod, podľa innogy však bola „atraktívna“. RWE zase informovalo, že E.ON sa bude snažiť získať podiel vo VSE Holdingu budúci rok.

Nakoľko Brusel žiadne riziko pre konkurenciu na trhu v prípade predaja slovenských aktív nenašiel, hlavnú rolu pri rozhodnutí ohľadom VSE Holdingu zohral záujem štátu o rozšírenie svojho podielu a využitie predkupného práva.

Mohlo by vás zaujímať