Poznáme regulované ceny plynu pre rok 2020. Nárast je značný

29. 11. 2019

Nedávny rast ceny zemného plynu na burze výrazne ovplyvní budúcoročné výdavky domácností i firiem. Rozhodnutia už majú takmer všetci významnejší dodávatelia vrátane štátneho SPP.
Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už rozhodol o maximálnych cenách plynu u veľkej časti dodávateľov. Vzhľadom na dominantný podiel Slovenského plynárenského priemyslu na trhu s dodávkou tejto komodity, je zásadný práve vývoj u tohto štátneho dodávateľa. Podiel SPP na trhu dodávky zraniteľným odberateľom bol v roku 2018 na úrovni cez 66 % v prípade domácností a na úrovni cez 79 % v segmente malých podnikov.

Minister hospodárstva Peter Žiga v nedávno vysielanej televíznej relácii tvrdil, že cena plynu na budúci rok stúpne len do výšky 4 % a cena elektriny do 8 %. „Viac to nebude,“ povedal šéf rezortu hospodárstva, ktoré vykonáva akcionárske právomoci štátu v spoločnosti SPP.

Realita je však odlišná a odberatelia by sa mali aktívne zaujímať o zľavy z cenníkových cien a osobitné výhody. O prvých cenových rozhodnutiach napríklad pre spoločnosti Slovakia Energy či ZSE Energia a dôvodoch zohľadnenia rozdielnych zvýšení cien plynu sme písali v predchádzajúcom článku.

SPP zdražuje plyn s výnimkou najmenších odberateľov

Podľa nového cenového rozhodnutia ÚRSO si odberatelia najväčšieho dodávateľa plynu u nás od začiatku budúceho roka priplatia v priemere o takmer 8,6 %, čo zodpovedá medziročnému nárastu ceny komodity na nemeckej burze, ktorú ÚRSO vo vzorci zohľadňuje.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať