Transakcia roka v slovenskej energetike. E.ON vstupuje do VSE

30. 7. 2020

Štát si neuplatní svoje predkupné právo na kúpu 49 % akcií spoločnosti VSE Holding od RWE. Aktíva získa skupina E.ON, ktorá pôsobí v Západoslovenskej energetike. Hodnota transakcie nie je známa. Po ukončení procesu má Slovensko zinkasovať 35,2 miliónov eur. Výsledkom rokovaní je aj opcia štátu na odkúpenie paroplynu v Malženiciach, ktorú si môže uplatniť v ďalších 3 rokoch. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Domácu energetiku čaká najväčšia transakcia za posledné roky. Nemecký koncern E.ON, ktorý vlastní 49 % akcií v spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) spolu manažérskou kontrolou, sa stane novým vlastníkom menšinového podielu 49 % vo firme Východoslovenská energetika Holding (VSE Holding). Nové vedenie Ministerstva hospodárstva SR sa napokon rozhodlo nevyužiť svoje predkupné právo na akcie VSE Holding od materskej skupiny RWE. 

Na základe memoranda o porozumení, ktoré vo štvrtok podpísal minister hospodárstva Richard Sulík a predseda predstavenstva E.ON Slovensko Markus Kaune, má po ukončení transakcie Slovensko získať balík v hodnote 35,2 miliónov eur. Sulík označil na tlačovej konferencii rokovania s E.ON za náročné, ale korektné. Podpis memoranda je iba prvým formálnym krokom v celom procese. Jeho ukončenie celého sa očakáva v priebehu tretieho kvartálu 2020. Hodnota transakcie dohodnutá medzi spoločnosťami nebola zverejnená. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Dohoda obsahuje aj ďalšie body. Ako oznámil štátny tajomník MH SR Karol Galek, jedným z nich je aj  predkupné právo na kúpu paroplynového cyklu v Malženiciach, ktorý vlastní E.ON. Slovensko ho bude môcť využiť po dobu troch rokov od podpisu memoranda. Ak by štát prejavil záujem, E.ON takýto prevod v zmysle memoranda podporí za objektívnu trhovú hodnotu, ktorú určia najmenej dvaja znalci. „Skupina E.ON sa zaviazala podporovať využívanie a prevádzkovanie Malženíc pri podpore, bezpečnosti a stabilite Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy kedykoľvek o to prenosová sústava alebo SR požiada.“ 

Malženický paroplyn prevádzkuje spoločnosť ZSE Elektrárne. Po obnovení výroby v roku 2018 je opäť zisková, pretože situácia na energetickom trhu praje flexibilným zdrojom. 

Investície do rozvoja distribučnej infraštruktúry

Nemecký gigant má byť podľa Galeka nápomocný pri napĺňaní záväzku Slovenska voči EÚ dosiahnuť do roku 2030 podiel OZE na konečnej spotrebe energie minimálne 19,2 %. Podpora sa má týkať aj cieľov pri obnove budov pomocou projektov garantovaných energetických služieb. E.ON sa v memorande zaviazalo, že bude spolupracovať pri vytváraní dostatočnej kapacity na pripojenie zelených zdrojov do obidvoch regionálnych distribučných sústav. Koncern chce umožniť dosiahnutie celkovej spoločnej kapacity vo výške 3145 MW v roku 2025 na účinné pripojenie systémov výroby energie z obnoviteľných zdrojov energie.  

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať