Anketa: Čo si myslia šéfovia firiem o programe vlády v energetike?

7. 5. 2020

Minulý týždeň schválili poslanci Programové vyhlásenie vlády (PVV). Kým pred týždňom sme sa na hodnotenie častí venovaných energetike pýtali analytikov a stavovských organizácií, teraz sme oslovili zástupcov najvýznamnejších slovenských podnikov pôsobiacich v tomto odvetví.
Zdroj: Freepik

Peter Dobrý
generálny riaditeľ Veolia Energia Slovensko

Je nepopierateľné, že sme ako ľudstvo dospeli do štádia, kedy potrebujeme urgentne chrániť prírodné zdroje a výrazne znížiť dopady našich činností na životné prostredie. Udržateľný spôsob uspokojovania všetkých energetických potrieb je tá najdôležitejšia úloha, ktorú máme.

Vítame preto, okrem iného, záväzok slovenskej vlády podporovať riešenia pre nízkouhlíkové hospodárstvo, energetickú efektívnosť a ďalší rozvoj obnoviteľných zdrojov energie nákladovo efektívnym spôsobom.

Zvyšovanie podielu variabilných obnoviteľných zdrojov energie a ich postupná integrácia do energetického systému SR si zároveň vyžaduje zvyšovanie flexibility tradičných zdrojov na udržanie rovnováhy v systéme. Veľkou výhodou Slovenska je vybudovaná, moderná plynárenská a teplárenská energetická infraštruktúra, v podobe systémov diaľkového vykurovania. Práve sektorová integrácia trhov s elektrinou, plynom a teplom vytvára dobré predpoklady na riešenie výziev, ktoré so sebou prináša nadchádzajúca významná transformácia energetiky.

Vysoko účinné a flexibilné zdroje kombinovanej výroby elektriny a tepla na báze nízkoemisného paliva zemný plyn sú nákladovo najefektívnejším predpokladom úspešnej integrácie obnoviteľných zdrojov energie do systému a sú teda mostom k uhlíkovej neutralite. Teší nás, že skupina Veolia môže byť aktívnym účastníkom tohto procesu aj na Slovensku.

Zámer slovenskej vlády podporovať udržateľnosť a rozvoj energetickej infraštruktúry je zodpovedným rozhodnutím a pre nás trvalým záväzkom.   


Thomas Hejcman

generálny riaditeľ VSE Holding 

„PVV v oblasti energetiky vnímame ako ambiciózne a uberajúce sa správnym smerom. Obzvlášť nás teší, že jednou z ambícií je riadiť sa pravidlami a odpolitizovať energetiku za spoluúčasti energetických odborníkov. Pravidlá by mali byť dlhodobo stabilné a predvídateľné, aby sme sa vyhli zásahom z dôvodu volieb alebo denných akútnych politických potrieb. Podporujeme myšlienku socializácie, ako centrálnu úlohu štátu a nie jednotlivých podnikov a krížovej podpory. Čo určite nechceme je, aby boli porušované trhové princípy.

Tiež oceňujeme posilňovanie konkurenčného trhového prostredia a znižovanie koncových cien redukciou financovania iných záujmov prostredníctvom ceny elektriny. Vítame dlhodobo diskutovanú a naplánovanú liberalizáciu s pravidlami a zámermi EÚ, prinášajúcu viac výhod pre zákazníkov, ako sú širší výber, vyššia kvalita, modernizácia a využitie nových technológií.


Martin Hollý

generálny riaditeľ spoločnosti SPP - distribúcia

„Spoločnosť SPP – distribúcia víta prístup novej vlády k znižovaniu emisií skleníkových plynov a prachových častíc do ovzdušia. Pozitívne vnímame hlavne fakt, že vláda vo svojom programovom vyhlásení v tejto oblasti zdôrazňuje nákladovú efektívnosť. Vzhľadom na obmedzené finančné zdroje, toto je podľa nás jediný spôsob, ako reálne dosiahnuť stanovené ciele.

Jedným z opatrení je postupné vyradenie uhlia zo slovenskej energetiky. Sme presvedčení, že slovenské plynárenstvo vie v napĺňaní dekarbonizačných cieľov zásadne pomôcť, pretože oproti uhliu má zemný plyn emisie skleníkových plynov o 60 % nižšie. Čo je však pre Slovensko ešte významnejšie, v porovnaní s tuhými palivami emituje zemný plyn o 99,9 % menej škodlivých pevných častíc, ktoré priamo ohrozujú zdravie detí, tehotných žien, starších ľudí, alergikov, astmatikov a srdciarov. Náhradou uhlia sa slovenská energetika stane 7. najčistejšou v EÚ.

Preferovanie nízko emisnej dopravy je tiež jedným z významných cieľov, kde vidíme miesto aj pre širšie využívanie pohonov na stlačený a skvapalnený zemný plyn (CNG, LNG).“

Rastislav Ňukovič
generálny riaditeľ spoločnosti eustream

„PVV sa priamo energetike venuje v relatívne krátkej podkapitole. Napriek tomu obsahuje dôležité ciele, ktoré je zároveň potrebné vnímať v kontexte detailne spracovanej časti venovanej ochrane životného prostredia. Z pohľadu prevádzkovateľa prepravnej siete zemného plynu vítam záväzok legislatívne podporovať projekty zamerané na udržateľnosť a rozvoj energetickej infraštruktúry.

Z konkrétnych opatrení v časti Energetika vítam plán sústrediť sa na rozpočtovo menej náročné nástroje podpory obnoviteľných zdrojov energie a jasné prihlásenie sa k plánu ukončiť dotovanie elektriny z domáceho uhlia.

V samotnej časti venovanej životnému prostrediu programové vyhlásenie vlády správne zaraďuje medzi najväčšie environmentálne výzvy Slovenska zlú kvalitu ovzdušia, ktorá je spôsobená najmä vykurovaním tuhými palivami (vrátane biomasy) a dopravou. V oboch prípadoch predstavuje zemný plyn ekologické a cenovo dostupné riešenie, ktoré zároveň prispieva k šetreniu našich lesov (čo je tiež významná priorita vlády). Preto pozitívne hodnotím napríklad zámer presadzovať adresnú podporu nákupu emisne efektívnejších kotlov na vykurovanie pre domácnosti.

Na záver oceňujem zámer vlády dosahovať uhlíkovú neutralitu nákladovo efektívnym spôsobom. Takýto smer uvažovania je dôležitý pre udržanie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky a generovania dostatočných zdrojov aj pre ochranu životného prostredia. Ak sa vláda Slovenskej republiky bude pri uskutočňovaní politík v oblasti energetiky a ochrany životného prostredia riadiť princípom nákladovej efektívnosti, bude možné pri vynakladaní rovnakých zdrojov dosahovať viac úspechov pri ochrane ovzdušia, klímy a celkovo životného prostredia.

Ladislav Szemet
poradca pre generálneho riaditeľa, spoločnosť SLOVNAFT

„PVV v oblasti energetiky kladie dôraz na celý energetický reťazec (suroviny - výroba - prenos - distribúcia - dodávky - spotrebiteľ), na zvýšenie energetickej efektívnosti, zníženie energetickej náročnosti, zníženie emisií a na podporu OZE a VÚ KVET. Je dôležité, že je dbané na to, aby nedošlo k narušeniu celého obchodno-dodávateľského reťazca pri nastavení nových modelov.

Je pozitívne, že poukazuje na opatrenia, ktoré budú systémovejšie a transparentnejšie ovplyvňovať zvyšovanie konkurencieschopnosti priemyslu a znižovanie cien elektriny u jednotlivých koncových odberateľov, čo je veľmi dôležité hlavne pre energeticky náročné odvetvia. Rozvoju konkurenčného prostredia v hospodárstve má pomôcť postupná deregulácia cien.

Ale treba podotknúť, že pri ambicióznych cieľoch na viacerých miestach chýbajú cieľové ukazovatele, ako aj merateľnosť jednotlivých zámerov napr. pri revidovaní Nízkouhlíkovej stratégie SR a Národného integrovaného energetického a klimatického plánu, ako aj pri pokračovaní implementácií tzv. zimného energetického balíka EU do legislatívy SR.

V oblasti energeticko-klimatického balíka je pozitívne zaradenie sa do programov zelenej obnovy európskeho hospodárstva, pretože slovenský priemysel nutne potrebuje kvalitatívnu zmenu pri využívaní nových informačných, ako aj environmentálnych technológií.“

Štefan Šabík
generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP)

„Našej spoločnosti neprináleží hodnotiť PVV SR, napriek tomu oceňujeme prihlásenie sa vlády k tzv. "zeleným" záväzkom OSN v oblasti klímy a trvalo udržateľného rozvoja, s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Ako najvýznamnejší dodávateľ energií na Slovensku vidíme stále silný potenciál vo využívaní plynu, práve počas obdobia do dosiahnutia cieľov uhlíkovej neutrality, napr. nahradením uhlia a tuhých palív plynom pri výrobe elektrickej energie a vykurovaní, zvyšovaním energetickej efektívnosti a pri riešení otázok tzv. energetickej chudoby. Užšie prepojenie elektroenergetického a plynárenského sektora, podpora rozvoja biometánu, vrátane jeho výroby z odpadu, a rovnako pokrok vo využívaní vodíka má potenciál zabezpečiť skutočne efektívne využitie plynárenskej infraštruktúry v budúcnosti.

SPP v súčasnosti rozvíja viaceré zelené projekty v oblasti výkupu a predaja tzv. zelenej energie, ochrany ovzdušia a ekomobility spojenej s rozširovaním možnosti využívania CNG a LNG v osobnej a nákladnej doprave. Obsah PVV rovnako otvára ďalšie možnosti podpory realizácie týchto aktivít a nákladovo efektívneho využitia existujúcej kvalitnej plynárenskej infraštruktúry zo strany akcionára SPP - Ministerstva hospodárstva SR.“


Ján Vymazal
generálny riaditeľ skupiny GGE

Vo všeobecnosti z nášho pohľadu obsiahlo PVV zaujímavé výzvy, ktoré čakajú slovenskú energetiku. Za správnu cestu považujeme najmä úvahy o cenovej deregulácii niektorých dnes regulovaných segmentov, s tým súvisiace zvyšovanie konkurencie na trhu s energiami, ale napríklad aj jasné prihlásenie sa k nízkouhlíkovej energetike. 

Dôležitý je spôsob, akým budú tieto zmeny implementované do zákona a do regulačnej politiky, aby bola infraštruktúra zachovaná a zároveň, aby bola konkurencia prospešná pre všetkých. Bude preto dôležité odborne prekonzultovať budúce legislatívne zmeny so všetkými aktérmi na trhu, aby sa správne identifikovali dopady.

Viaceré opatrenia napríklad vzbudzujú otázniky, či v konečnom dôsledku nepôjdu proti cieľom štátu v oblasti ekológie, ochrany spotrebiteľa a zvyšovania konkurencie. Ide predovšetkým o zatiaľ veľmi všeobecne zadefinovanú možnosť plošného odpájania od systémov CZT. Dnes musia systémy CZT plniť v zmysle legislatívy mnohé povinnosti (emisné povolenky, limity na znečistenie ovzdušia, ...), ktoré individuálne zdroje na výrobu tepla nemajú. V tomto prípade bude potrebné vytvoriť podmienky pre zdravú konkurenciu, ktoré zohľadnia aj dopady na ekológiu.


Poznámka: Do ankety sme oslovili aj zástupcov ďalších firiem. Do uzávierky sa nám ich stanoviská nepodarilo získať. V prípade dodatočného zaslania ich do textu doplníme. 

Mohlo by vás zaujímať