Zvýšenie kapacity plynovodu s Maďarskom má politickú podporu

21. 2. 2020

Záujem o slovensko-maďarský plynovod naberá na intenzite. Prepravcovia v prípade rastúceho komerčného dopytu obchodníkov uvažujú o tom, že od roku 2023 by sa jeho cezhraničná prepravná kapacita zvýšila na 5,3 miliardy kubíkov ročne v oboch smeroch. Rozvojový projekt získal aj podporu ministrov. Prijatie investičného rozhodnutia ale závisí od prevádzkovateľov prepravných sietí.

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR

Minister hospodárstva SR Peter Žiga dnes (21.2.) rokoval v obci Kechnec neďaleko Košíc s Péterom Szijjártóm, maďarským ministrom zahraničných vecí. Naposledy sa stretli v novembri 2019 v priestoroch kompresorovej stanice vo Veľkých Zlievcach, kde hovorili o vzájomnej pomoci v prípade zastavenia tranzitu cez Ukrajinu. Už vtedy avizovali, že v priebehu niekoľkých mesiacov dôjde aj k podpisu spoločného memoranda v plynárenstve. 

Plynovod s Maďarskom je zhmotnením jedného z opatrení, ktoré boli prijaté po plynovej kríze v januári 2009. Potrubie s celkovou dĺžkou 113 kilometrov, ktoré prepája Veľké Zlievce a Balassagyarmat, bolo sprevádzkované v roku 2015. Maďarskú časť plynovodu o dĺžke 94 kilometrov prevádzkuje spoločnosť Földgázszállító Zrt (FGSZ) patriaca pod štátny MOL.

Záujem obchodníkov o využívanie kapacity rástol postupne

Aj keď v prvých rokoch prúdili potrubím minimálne objemy kubíkov, plynovod pomohol zvýšiť konkurenciu. Ukázala to aj analýza rešpektovaného inštitútu REKK, podľa ktorého už len samotná existencia prepojenia spôsobila pokles cien zemného plynu v Maďarsku.

Od začiatku tohto roka je plynovod s Maďarskom schopný v oboch smeroch prepravovať 7 miliónov kubíkov denne. Dovtedy bola pevná kapacita v tomto objeme k dispozícii len v smere zo Slovenska do Maďarska. Zvyšujúci sa komerčný význam potrubia bol impulzom pre maďarského prevádzkovateľa FGSZ, aby vykonal nevyhnutné technické opatrenia.

Projekt HUSK: Navýšenie prepravnej kapacity od 2023?

Prepravcovia do budúcnosti zvažujú aj ďalšie rozširovanie kapacity. Podľa aktuálneho desaťročného plánu rozvoja siete Eustreamu by sa mohla do roku 2023 cezhraničná pevná kapacita v obidvoch smeroch dostať na úroveň 14,65 miliónov kubíkov denne. Ročná kapacita v oboch smeroch by bola 5,35 miliárd kubíkov. Finálne investičné rozhodnutie slovenského a maďarského prepravcu zatiaľ nepadlo. Realizácia a uvedenie projektu do prevádzky bude totiž závisieť od dopytu trhu po danej kapacite na základe vývoja situácie v oblasti Čierneho mora spojenej s projektom ťažby plynu a tiež od ďalšieho rozvoja plynovodu TurkStream.
Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR

Rozvojový projekt dnes získal podporu vlád. Ministri Žiga a Szijjártó v piatok (21.2.) podpísali memorandum, ktoré hovorí o posilnení energetickej bezpečnosti a deklaratívne vyjadruje podporu aj projektu prírastkovej kapacity pre prepravu plynu medzi krajinami. V oficiálnych dokumentoch sa nazýva HUSK. Ako bolo spomenuté, memorandum prepravcov v praxi k ničomu nezaväzuje, ale vyhliadky na trhu dávajú projektu šancu na úspech. 

„Maďarská a rakúska strana nemusia budovať nové prepojenie, pretože je dostatočná kapacita existujúceho prepojenia v rámci Eustreamu. Tým pádom vieme všetok nadbytočný plyn, ktorý príde cez južné koridory, vyvážať do Čiech, Rakúska, alebo na iné trhy,“ povedal minister Peter Žiga. 

Slovensko podľa neho využíva pre domácnosti a firmy zhruba 5 miliárd kubíkov plynu ročne. Cez plynovod z Ukrajiny k nám plynie ročne približne 65 miliárd kubíkov, ktoré sú ďalej transportované do Česka a Rakúska. „Ak by sme potrebovali len plyn pre domácnosti a firmy, tak to vieme pokryť z tohto južného prepojenia, ale my máme záujem, aby sa plyn cez Slovensko transportoval, pretože na to máme kapacity a je to tiež príjmom do štátneho rozpočtu.“ 

Perspektívu plynovodu vidí aj Eustream. Zástupca spoločnosti Peter Hlušek na vlaňajšej konferencii ENERGOFÓRUM® vyhlásil, že prepojenie zažíva renesanciu. Jeho slová potvrdzujú aj obchodné údaje, ktoré zverejňuje prepravca na svojom webe. Pre porovnanie, kým v januári minulého roka pretieklo cez Veľké Zlievce vyše 16,6 miliónov kubíkov plynu, v januári tohto roka to bolo viac než 282 miliónov metrov kubických plynu.

Mohlo by vás zaujímať