ÚRSO: Prehľad sieťových poplatkov v elektroenergetike pre rok 2024

11. 1. 2024

Regulátor na prelome rokov otvoril cenové konania s trojicou distribučných spoločností a organizátorom krátkodobého trhu OKTE. Výsledkom sú upravené hodnoty distribučných poplatkov, výrazný pokles oproti pôvodnému rozhodnutiu zaznamenala najmä tarifa za straty. Úpravou prešli aj tarify TPS a TSS. Úrad určil aj poplatky za prístup a prenos, vrátane tarifnej hodnoty za straty pre firmu SEPS. Podľa výpočtov ÚRSO sa výsledok nových cenových konaní podpíše pod zníženie kompenzačného balíka na energie v štátnom rozpočte o takmer 440 mil. eur.
Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v závere minulého roka prepísal svoje cenové rozhodnutie pre organizátora krátkodobého trhu, spoločnosť OKTE a upravil výšku tarify za prevádzkovanie systému (TPS) pre rok 2024, resp. do konca prebiehajúceho regulačného obdobia. Tarifa TPS zostáva naďalej nezanedbateľnou zložkou koncovej ceny elektriny, cez ktorú sa primárne dotuje výroba elektriny z OZE a VÚ KVET, ale aj niektoré činnosti OKTE.

ÚRSO v cenovom rozhodnutí zdôvodnil zníženie tarify využitím vlaňajšieho prebytku zo systému TPS. Hodnota TPS v jednotlivých pásmach koncovej spotreby k 1. januáru 2024 poklesne v priemere o viac než tretinu. Odberné miesta sú rozdelené do trojice pásiem podľa koncovej spotreby elektriny za predchádzajúci rok. Výška TPS pre domácnosti a ďalších koncových spotrebiteľov, ktorí majú spotrebu do 1 GWh, sa znížila z úrovne 25,4807 EUR/MWh na hodnotu 15,9 EUR/MWh, čo predstavuje medziročný pokles o 38,6 %.

Rovnakú úroveň medziročného zníženia určil úrad aj druhej skupine odberateľov, ktorých koncová spotreba sa pohybuje v intervale od 1 GWh do 100 GWh. Hodnota TPS poklesne z 19,0705 EUR/MWh na 11,9 EUR/MWh. Pre koncových odberateľov zaradených v treťom pásme, resp. odberateľom s individuálnou sadzbou TPS, sa tarifa rovnako signifikantne znižuje, v tomto prípade o 37,23 %, a síce z 1,891 EUR/MWh na 1,87 EUR/MWh.

Sumárne hodnoty taríf TPS pre rok 2024

  • Pásmo TPS pre koncovú spotrebu do 1 GWh = 15,9 EUR/MWh (-38,6 %)
  • Pásmo TPS pre koncovú spotrebu od 1 GWh do 100 GWh = 11,9 EUR/MWh (-38,6 %)
  • Pásmo TPS pre koncovú spotrebu viac ako 100 GWh = 1,870 EUR/MWh (-37,23 %)

Tarify za TSS poklesli v priemere o 38 %  

Regulátor súčasne určil tarify za systémové služby (TSS) pre rok 2024, ktoré sú dôležité najmä kvôli nákladom na podporné služby (PpS). Tie nakupuje spoločnosť SEPS ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy. Tarify TSS medziročne poklesli o približne 38 %, čím sa de facto vrátili na úroveň roka 2022. Čo ovplyvnilo úpravu hodnôt taríf TSS?

Podľa vysvetlenia ÚRSO v cenovom rozhodnutí pre OKTE sú hlavnými dôvodmi zmeny medziročný pokles celkových plánovaných maximálnych oprávnených nákladov spoločnosti SEPS na nákup PpS, zohľadnenie korekčných činiteľov z roka 2022 a presun alikvotnej časti nákladov za systémové služby roka 2024 do nákladov za prevádzkovanie systému.

Novým cenovým rozhodnutím ÚRSO sa zníži kompenzačný balík na energie plánovaný v štátnom rozpočte. Úrad vyčíslil úsporu nákladov v prípadne nových výšok taríf TPS na takmer 144,6 milióna eur. Pri nákladoch na tarify TSS sa má ušetriť ďalších 83,9 milióna eur.

Zásadný pokles tarify za straty pri distribúcii pre ZSD, SSD a VSD

ÚRSO zároveň rozhodol o nových cenách za prístup a distribúciu elektriny na rok 2024 pre trojicu prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav. Zmeny reflektujú aj ich cenníky pre tento rok. Pri ich tvorbe vychádzali nielen z rozhodnutí úradu z 5. januára 2024, ale aj nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú výšky taríf pre koncových odberateľov elektriny a plynu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať