Zelená domácnostiam II pokračuje aj v roku 2020

16. 1. 2020

O prvé poukážky na inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie budú môcť požiadať slovenské domácnosti už v priebehu februára.

Zdroj: sféra, a.s.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ohlásila pokračovanie Zelenej domácnostiam II. „V projekte Zelená domácnostiam II sme zverejnili podrobný harmonogram k prvým štyrom tohtoročným kolám, ktoré budú vyhlasované tak ako vlani samostatne pre jednotlivé druhy zariadení. Plánujeme v nich vydať poukážky v celkovej hodnote 5,2 milióna eur,“ uviedla Alexandra Velická, generálna riaditeľka SIEA. Všetky zverejnené kolá sú určené pre domácnosti, ktoré nežijú na území Bratislavského kraja.

Prvé poukážky budú vydané už vo februári

Žiadosti bude možné rovnako ako v minulosti vyplniť elektronicky v týždenných intervaloch, a síce vždy v utorok popoludní o 15.00 hod. Ako prvé bude v tomto roku vyhlásené kolo pre tepelné čerpadlá 18. februára 2020. „K dispozícii budú 3 milióny eur. Na úvod sme vyčlenili podstatne vyššiu alokáciu, aby si čerpadlá mohli nainštalovať aj domácnosti, ktoré vlani poukážku nezískali,“ vysvetlila ďalej šéfka SIEA. Očakáva sa vydanie 1000 poukážok. 

Ako druhé nasleduje kolo určené pre kotly na biomasu s alokáciou 0,5 milióna eur. Na slnečné kolektory v treťom kole je pripravený 1 milión eur. Nový harmonogram uzatvára kolo určené pre fotovoltické panely s čiastkou 0,7 milióna eur a termínom otvorenia 10. marca.

Ďalšie termíny oznámi SIEA priebežne.

Zmenu nastane aj v spôsobe podávania žiadostí

SIEA oznámila, že chce aktualizovať IT systému s cieľom vytvárať zásobníky žiadostí. „Vďaka zmene systému bude možné žiadosť vyplniť len raz na dlhšie časové obdobie a poukážky budú vydávané postupne podľa disponibilných zdrojov. Ak budú domácnosti a zhotovitelia predkladať v stanovenej trojmesačnej lehote kompletné žiadosti o preplatenie poukážok a nebudú prostriedky zbytočne blokovať, bude vydávanie poukážok plynulejšie a bude možné podporiť viac inštalácií,“ uviedol Stanislav Jurikovič, manažér komunikácie SIEA. 

Aj v aktuálnom roku znovu platí, že poukážky môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže a inštalácia musí byť zrealizovaná až po vydaní poukážky. Naďalej bude kladený veľký dôraz na minimalizáciu znečisťovania ovzdušia. V tejto súvislosti je napríklad možné, ako rozhodujúce kritérium, podporovať len inštalácie kotlov na biomasu, ktoré nahradia neekologické kotly na uhlie.

Iné zmeny v projekte Zelená domácnostiam II sa podľa SIEA nateraz neplánujú.

Sadzby podpory pre rok 2020 ostávajú bezo zmeny. Maximálne môže rodinný dom získať 1 750 eur na slnečné kolektory, 3 400 eur na tepelné čerpadlo, 1 500 eur na kotly na biomasu a 1 500 eur pri fotovoltických systémoch.

Mohlo by vás zaujímať