Vykurovanie hornej Nitry potrebuje riešenie. Sulík zvolal súboj koncepcií

9. 9. 2020

Slovenské elektrárne alebo Hornonitrianske bane? O dodávateľovi tepla pre hornú Nitru po roku 2024 stále nie je rozhodnuté. Najväčší výrobca elektriny na Slovensku má náskok. Hoci konkurenčný projekt baníkov bol predstavený iba nedávno, na svojej strane majú hlavného odberateľa, ktorým je mesto Prievidza. Podľa ekológov ani jedno z ponúkaných riešení nie je dlhodobo udržateľné. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Rozhodnutie by malo padnúť na jeseň. Nad dodávkami tepla pre odberateľov v Prievidzi, Novákoch, Handlovej a Zemianskych Kostoľanoch od roku 2024 visí veľký otáznik. Okrem projektu Slovenských elektrární (SE), ktorý je známy už dlhšie, môže zamiešať karty návrh Hornonitrianskych baní (HBP). Obidve alternatívy boli v utorok predstavené verejnosti na pôde Ministerstva hospodárstva. Diskusné fórum zorganizoval minister Richard Sulík.

Na prvý pohľad sa zdá, že za kratší koniec v tomto súboji ťahajú HBP. Slovenské elektrárne predstavili svoj projekt vlani v októbri. Odvtedy je súčasťou verejného diskurzu. Rozbehol sa proces posudzovania vplyvov EIA a kto chcel sa s ním mal možnosť podrobne zoznámiť.

Riešenie SE má byť kombináciou plynu a biomasy. Inštalovaný výkon plynových kotlov (54 MW) a kotlov na biomasu (16 MW) bude predstavovať súhrnne 70 MW. Dopĺňať by ich mala kogeneračná jednotka s výkonom 1 MW. Podľa generálneho riaditeľa SE Branislava Strýčka má v konečnom vyjadrení dominovať dodávka tepla z biomasy, nie plynu. V ďalšej fáze chcú SE vybudovať v lokalite centrum obehového hospodárstva. Téme sme sa detailne venovali tu.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Strýček viackrát zdôraznil, že verdikt kompetentných sa musí prijať rýchlo. V opačnom prípade podľa neho hrozí pokračovanie podpory výroby tepla z hnedého uhlia, čo je neefektívne aj environmentálne neprijateľné. „Minimálne by sme očakávali, že sa tento proces nebude umelo spomaľovať, preto očakávame vydanie osvedčenia o súlade projektu s energetickou politikou.“ Podľa našich informácií sa povoľovací proces na MH SR prerušil.

HBP majú na svojej strane vedenie mesto Prievidza. Hoci si primátorka Katarína Macháčková a šéf dozornej rady HBP Rastislav Januščák v minulosti nevedeli prísť na meno (boli v spore ohľadom pokračovania podpory ťažby hnedého uhlia na hornej Nitre), dnes sú na jednej lodi. Prievidza je z pohľadu objemu kľúčovým odberateľom, kde putuje až 95 % všetkých dodávok. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Mesto je s podielom 51 % väčšinovým akcionárom Prievidzkého tepelného hospodárska (PTH). Zvyšných 49 % akcií vlastní HBP. Spoločnosť PTH od 1. augusta 2020 zmenila vedenie. Predsedom predstavenstva sa stal Januščák, do predstavenstva sa dostala aj Macháčková.

Spolupráca s HBP by umožnila mestu mať kontrolu nad cenou za dodávku tepla. „Mestu Prievidza to dáva jedinečnú príležitosť, aby vlastnilo 51 % na budúcom zdroji tepla pre vykurovanie Prievidze,“ povedala Macháčková na tlačovom brífingu po skončení diskusie. 

Aj preto sa na prvé verejné predstavenie projektu HBP prihliadalo s veľkými očakávaniami.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať