Virtuálny holding štátnych teplární sa pretransformuje do akciovky

2. 6. 2021

Od budúceho roka by mala šestica teplární vo vlastníctve štátu fungovať ako akciová spoločnosť MH Teplárenský holding. Podľa analytika INESS by z dlhodobého hľadiska bola pre daňovníkov prínosnejšia privatizácia podnikov.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Od júla minulého roka je šestica štátnych teplární virtuálne združená pod jednotným holdingovým vedením. Štátna spoločnosť MH Manažment, ktorej stopercentným akcionárom je Ministerstvo hospodárstva SR, po roku fungovania takéhoto usporiadania oznámila, že sa začal proces integrácie teplární do jednej akciovej spoločnosti pod názvom MH Teplárenský holding (MH TH). Zlúčenie subjektov sa má stihnúť zrealizovať k prvému januáru 2022.

Vo vlastníctve štátu sú spoločnosti Bratislavská teplárenská, Tepláreň Košice, Zvolenská teplárenská, Žilinská teplárenská, Martinská teplárenská a Trnavská teplárenská.

Nová akciová spoločnosť MH TH sa stane univerzálnym právnym nástupcom zaniknutých teplárenských firiem s jedným predstavenstvom a jednou dozornou radou. „Táto teplárenská spoločnosť bude členená na organizačné zložky, ktoré budú vytvorené na základoch dnešných teplárenských spoločností,“ uviedla Denisa Rumanová z komunikácie MH TH. 

Od vzniku akciovky si sľubujú maximalizáciu synergií, ako aj posilnenie kontrolnej a riadiacej činnosti MH Manažment. „Vytvorením jedinej teplárenskej akciovej spoločnosti sa MH TH stane najväčšou teplárenskou spoločnosťou pôsobiacou na slovenskom trhu,“ doplnila.

Virtuálny holding vznikol s cieľom odstrániť solitérne fungovanie. „Nevyužívali sa synergie, ktoré súvisia s možnosťou zdieľať niektoré činnosti. To sme chceli zmeniť. Od začiatku je naším hlavným cieľom zvyšovať profitabilitu teplární a súčasne minimalizovať ceny tepla pre občana,“ uviedol v rozhovore pre energoklub.sk generálny riaditeľ teplární Ľuboš Lopatka.

V roku 2020 dosiahli štátne teplárne celkové prevádzkové výnosy 234 miliónov eur pri prevádzkovom zisku (EBITDA) na úrovni 36 miliónov eur. Zisk pred zdanením bol 7 miliónov eur. Prevádzkovú stratu EBITDA vykázala Martinská teplárenská a Zvolenská teplárenská. 

Analytik Vlachynský: Najlepším riešením pre štátne teplárne by bola privatizácia

Spájanie právnych subjektov a hľadanie ekonomických synergií považuje analytik spoločnosti INESS Martin Vlachynský za regulérnu stratégiu na dosiahnutie vyššej efektivity podniku v každom biznise. „Ale ani spojenie teplární do jedného subjektu však neodstráni dlhodobé neefektivity, ktoré vyplývajú z povahy štátnych podnikov - narušené dlhodobé motivácie manažérov, chýbajúca orientácia na zákazníka, politické a nie ekonomické ciele podniku,“ poznamenal expert v stanovisku pre informačný portál energolub.sk.

„Pán Lopatka je skúsený a kvalitný manažér a štátne teplárne pod jeho vedením pookriali. No jeho životnosť na manažérskom poste je daná volebnými, nie ekonomickými výsledkami. Po ňom prídu iní a teplárne budú tam, kde boli. Z dlhodobého hľadiska by pre daňovníkov bola prínosnejšia privatizácia týchto podnikov,“ uzavrel analytik INESS Martin Vlachynský.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať