Tepelné čerpadlá čakajú viaceré zmeny vo vzťahu k vode

25. 3. 2024

Tepelné čerpadlá typu voda-voda nebudú musieť platiť poplatky za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Dôvodom je reforma z Plánu obnovy. Envirorezort však navrhuje aj ďalšie zmeny v zákone o vodách.

Zdroj: Freepik

Ministerstvo životného prostredia SR navrhlo opätovne zaviesť výnimku pre odbery vôd a vypúšťanie odpadových vôd na účely energetického využitia formou oslobodenia od platenia platieb a poplatkov. Do skráteného pripomienkového konania predložilo návrh novely zákona o vodách, ktorého cieľom je odstrániť legislatívne bariéry pri využívaní systémov tepelných čerpadiel. Reaguje predovšetkým na opatrenie vyplývajúce z novej kapitoly REPowerEU Plánu obnovy a odolnosti SR.

Obdobná výnimka z platieb platila na Slovensku do roku 2014. Zmenou vodného zákona účinnou od 15. januára 2015 sa však zrušilo oslobodenie od platenia poplatkov za odbery podzemných vôd na účely energetického využitia, ak sa následne vypúšťajú späť do podzemných vôd. Odber podzemných vôd sa aktuálne spoplatňuje v množstve nad 15 000 m3 za kalendárny rok alebo 1 250 m3 za mesiac.

Zmyslom platieb a poplatkov za užívanie vôd je stanoviť primeraný príspevok za rozličné spôsoby nakladania s vodami, na ochranu vodných zdrojov a opatrenia na zlepšovanie resp. udržanie stavu vôd. V súčasnosti platí povinnosť platiť poplatky za využívanie vôd pri tepelných čerpadlách systému voda-voda. Dlhé roky boli príjmom Environmentálneho fondu, od začiatku tohto roka sa prijímateľom poplatkov za užívanie vôd stal Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať